12.8 C
София
петък, април 19, 2024

Сигнал до Narod.bg: Зам.-министър Милена Райкова вилнее в АДФИ от пистите в Алпите

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Едва ли има министър, кмет или изпълнителен директор, на когото да не трепне под лъчичката, когато чуе за проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Наред с всички останали дейности Министерството на финансите има за цел да защитава публичните финансови интереси. Съгласно чл. 2, ал. 1 от Закона за държавната финансова инспекция (ЗДФИ) това става именно чрез АДФИ. Наскоро след изтекла кореспонденция по електронна поща между ресорния зам.-министър на финансите Милена Райкова и шефът на агенцията Стефан Белчев, последният беше изненадващо махнат от поста, въпреки „дългогодишния си опит и безупречната репутация“ (по думи на Асен Василев от 2023 г.). От разменената кореспонденция са видни два любопитни факта:

1. Зам.-министър Райкова опитва грубо да се намесва в изхода на инспекционен доклад. В случая ставаше дума за МБАЛ „Св. Марина” във Варна;

2. Зам.-министър Райкова видимо има информация за текущия ход на инспекциите и резултатите от тях, без да има право на това. По този повод Красимир Вълчев в качеството си на народен представител от ГЕРБ-СДС отправя официално питане (от 6 март 2024 г., № 49-454-06-515) към Асен Василев с три въпроса:

1. Доколко Асен Василев одобрява или осъжда действията на своя зам.-министър?

2. Ако не одобрява противозаконните действия на Милена Райкова, то каква отговорност възнамерява да ѝ потърси?

Проверка по рама

3. Това ли е конкретната причина за отстраняването на директора на АДФИ?

Към днешна дата – 22 март 2024 г., отговор от страна на министъра на финансите няма. Набързо на мястото на Стефан Белчев беше назначена Илка Георгиева Димова-Мазгалева. Освен, че казусът е интересен само по себе си заради въпросите, отправени от Красимир Вълчев, той поражда и няколко допълнителни въпроса, които явно демонстрират липсата на компетентност от страна на зам.-министъра на финансите.

Буди интерес фактът откъде Милена Райкова има информация, при това докато е в платен отпуск, за инспекция, която към датата на кореспонденцията не е приключила?

И как е успявала, пускайки се от пистите на Алпите, примерно, да правораздава с такъв размах?

Следва да се отбележи, че съгласно ЗДФИ единствено и само директорът може да дава информация и то само и единствено по приключили проверки.

И сега следва интересното – на 20 март в Министерство на финансите е постъпило становище от Сметната палата, че по спорния казус не е имало правни основания да се започне административно-наказателно производство. Сиреч, не намират основание за констатиране на незаконосъобразност на договора от МБАЛ „Св. Марина” във Варна.

Магазин за Акумулатори

Фелдфебелският тон на кореспонденцията между Райкова и Белчев ясно показва арогантно вмешателство в работата на уж независимия орган, което вмешателство освен интереса на народните представители, следва да събуди интереса и на други специализирани органи поне по няколко позиции от Наказателния кодекс. За оставки не можем да говорим, защото тук морал и професионализъм от самозабравилата се Милена Райкова очевидно липсват, завършва източникът на Narod.bg.

Следва продължение

Материалът Сигнал до Narod.bg: Зам.-министър Милена Райкова вилнее в АДФИ от пистите в Алпите е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ