32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

Сигнал до Novinite-Dnes.eu: Саботаж на машинния вот!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Машинният вот на 9 юни е жертва на саботаж! Това четем в сигнал до Novinite-Dnes.eu, изпратен от „човек отвътре”.

Според информацията ключов момент за разкриването на престъплението е отговорът на въпроса какво стои зад освобождаването на Ангел Петров като главен секретар на Министерство на електронното управление (МЕУ)?

Той нашумя в публичното пространство след като беше изгонен от поста си малко след провала на машинния вот на местните избори през есента. Сега обаче ексшефът в ключовото за изборите министерство отново изплува в публичното пространство, подкопавайки доверието в машинния вот.

Според Петров като мотив за уволнението му е изтъкната липса на компетентност. Дали обаче няма нещо повече – като опит за саботаж на машинния вот, който изглежда извършва и сега?!

След своето уволнение бившият главен секретар на МЕУ започна да поставя под въпрос прозрачността на процеса по удостоверяване на техническите устройства, използвани за машинно гласуване. Той твърди, че има сериозни пропуски и нередности в този процес.

Проверка по рама

Тези твърдения обаче бяха посрещнати със сериозни критики от страна на експерти и институции, които го обвиниха в опит за съзнателно подриване на доверието в машинното гласуване.

Според уволнения служител процесът по удостоверяване на техническите устройства е непрозрачен и неотговарящ на необходимите стандарти за сигурност. Въпреки това проверките и оценките на външни експерти и международни наблюдатели многократно са потвърждавали, че процесът е достатъчно прозрачен и сигурен.

Неверните твърдения на ексглавния секретар са възприети като опит за саботаж, целящ да подкопае доверието в изборния процес и да създаде условия за оспорване на резултатите от бъдещите избори.

Действията и твърденията на Ангел Петров могат да доведат до сериозни последствия. В резултат на подроненото доверие в процеса и подсилването на обществената несигурност може да се стигне отново до отмяна на машинното гласуване.

При местните избори на първия тур ЦИК взе решение, след сигнал в ДАНС, за отмяна на машинното гласуване, като това решение предизвика допълнителни дискусии и спорове сред политическите партии и обществеността, тъй като машинното гласуване бе възприемано като мярка за повишаване на прозрачността и сигурността на изборите.

Петров имаше активно участие в този процес, преди да бъде уволнен.

Магазин за Акумулатори

Подобни твърдения могат да имат сериозни последствия за демократичния процес в страната. В отговор на обвиненията Министерството на електронното управление издаде официално съобщение, в което подчерта прозрачността и надеждността на процеса по удостоверяване на техническите устройства, използвани за машинното гласуване.

Институциите и експертите са категорични, че процесът по удостоверяване е достатъчно прозрачен и сигурен. Дали обаче Петров или някой зад гърба му не се опитват да подкопаят общественото доверие и така за втори път да провалят машинния вот?

Материалът Сигнал до Novinite-Dnes.eu: Саботаж на машинния вот! е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ