25.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Силата на 22-минутната ежедневна физическа активност

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Едно новаторско проучване разкрива потенциала на ежедневната физическа активност, дори с продължителност само от 22 минути, да противодейства значително на рисковете за здравето, свързани със заседналия начин на живот. Това изследване служи като сигнал за хората над 50-годишна възраст, като хвърля светлина върху една лесно постижима цел, която може да има дълбоки последици за дълголетието.

В проучването внимателно са анализирани данни от 11 989 участници на възраст 50 и повече години, взети от различни изследвания, базирани на проследяването на физическата форма, включително норвежкото проучване Tromso Study и Националното проучване на здравето и храненето в САЩ. Изследваните променливи включват тегло, височина, пол, образователно ниво, употреба на алкохол, навици за пушене и медицинска история.

Изследователите са се постарали да разгадаят взаимодействието между времето, прекарано в седнало положение, и физическата активност, като са се стремили да разкрият влиянието му върху риска от смъртност. Техните констатации подчертават, че заниманията с умерена, до интензивна физическа активност (MVPA), в продължение на около 22 минути дневно, могат ефективно да неутрализират повишения риск от смърт, свързан с продължителното седене.

Изненадващо, тази продължителност е значително по-малка от препоръката на Световната здравна организация за 150-300 минути подобна активност седмично. Изследването показва, че тези 22 минути могат да бъдат натрупани в рамките на деня или да се извършват на по-кратки интервали, наречени „закуска за упражнения“.

Водещият автор на изследването, д-р Едуард Х. Сагелв, коментира оспорваното схващане за опасностите от заседналото поведение, като заявява: „В сравнение с липсата на физическа активност, времето, прекарано в седнало положение, не е толкова опасно“. Въпреки това той признава, че прекомерното време, прекарано в седнало положение, е свързано с ескалиращи рискове от заболявания и преждевременна смърт.

Д-р Трейси Л. Заслоу, лекар по спортна медицина, който не е свързан с проучването, формулира накратко последиците от заседналия начин на живот, като обяснява, че намаленото използване на мускулите води до отслабване и последващо нежелание за физическа активност.

Проверка по рама

Тя подчертава цикличния характер на този процес, като посочва, че отслабените мускули, включително сърцето, повишават риска от падания, наранявания и хронични заболявания. От друга страна, ползите за здравето от поддържането на активност са многобройни. Д-р Мелъди Динг, също външен за проучването експерт, подчертава, че физическата активност, независимо от възрастта, носи разнообразни ползи, обхващащи психичното здраве, кардиометаболитните профили и когнитивните функции.

Д-р Сагелв поясни, че 22-те минути дневна активност съвпадат с препоръката на СЗО за 150 минути седмично. Резултатите от проучването обаче оспорват необходимостта от надвишаване на препоръката на СЗО дори в случаите на висока степен на заседналост. Проучването показва, че не съществува видима горна граница на ползите за здравето от физическата активност, въпреки че намаляването на риска изглежда е плато след приблизително 60-120 минути на ден, особено за хората с високо време на седящо положение. 

Д-р Заслоу и предишни изследвания потвърждават, че тези 22 минути не трябва да са последователни, като подкрепят концепцията за „закуска за упражнения“. Д-р Динг повтаря първостепенното послание за общественото здраве, че всяко количество MVPA е за предпочитане пред липсата на такова.

Това изследване, публикувано в British Journal of Sports Medicine, подчертава постижимостта на интегрирането на физическата активност в ежедневието и нейното дълбоко въздействие върху здравето и дълголетието на хората на възраст над 40 години. Това е повод за по-нататъшни дискусии и проучвания за адаптиране на здравните препоръки с цел постигане на максимални ползи за тази демографска група.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ