-1.1 C
София
сряда, март 29, 2023

СКАЧЕНИ СЪДОВЕ: Скандална съветничка от ГЕРБ цъфна във „Възраждане”

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Партия „Възраждане”, чийто фамозен лидер Костадин Костадинов – Костя Копейкин обича да се пъчи, как те са единствената алтернатива на статуквото и носители на нов морал в политиката, бързо наваксват с порочните практики от старите формации. В „Уикенд” вече подробно описахме няколко случая как близки роднини на партийни вождове изместват редовите активисти от избираемите места в листите за парламент.
Оказва се, че шуробаджанащината не е единственият прихванат порок от русофилската партия. Хората на Копейкин са започнали да привличат в редиците си и видни партийни номади с криминална биография, алармират активисти от Пловдив.

Покрай агитацията за изборите, екипа на Костадинов има задача да намери хора, които да станат членове на секционните избирателни комисии (СИК). Работата там е изключително неблагодарна. Срещу полагащите им се 200 лева от държавата, членовете на СИК трябва през целия ден да наблюдават гласуването, а след това да висят още 20-30 часа на опашка, за да предадат изборните протоколи. Оказва се, че редовите активисти на „Възраждане” не са уведомени от ръководството, че на партията се полагат места и в ръководството на Районните избирателни комисии.
В РИК-овете работата е далеч по-лесна. В общи линии задълженията на хората там се изчерпват с регистрацията на листите с кандидати за депутати и реагиране на сигналите за нарушения в изборния ден. За тази си работа държавата им плаща месечна заплата между 1600 и 1850 лв. При такива пари кандидати за квотата на „Възраждане” в РИК Пловдив едва ли ще липсват. Докато сред членовете вървят спорове кой да докопа сладкия и добре платен пост, феновете на Копейкин с изумление разбират, че мястото вече е заето.

За представител на партията е назначена някоя си Сузана Николова. Проверка на пловдивските русофили установява, че спуснатата с парашут от София дама изобщо не е случайна. Нейният син Деян Николов е секретар на партията и дясна ръка на лидера Костадин Костадинов.
Деян стана известен преди месеци с това, че регистрира като търговска марка името, което политическите опоненти ползват за лидера му Костадин Костадинов – Костя Копейкин. Старанието на Николов явно е оценено и той е поставен на избираемо място в софийските листи на „Възраждане”, вероятно за да не бие на очи назначението на майка му в РИК Пловдив.

Проверка по рама

И докато активистите на „Възраждане” вече са претръпнали с партийната шуробаджанащина, то биографията на Сузана Николова им идва малко в повече, оплакват се фенове на Костадинов. В Пловдив тя е известна като виден партиен номад, а паметливи припомнят и криминалните моменти в миналото й.
Сузана Николова влиза в политиката като един от учредителите на ГЕРБ в Пловдив. Като една от водещите лица на формацията, тя от 2007 до 2011 е зам.-председател на общинския съвет.

Още тогава нейни опоненти подхвърлят, че урежда с обществени поръки близки до нея фирми. През 2011 г. неизвестни разбиват семейния гараж в центъра на града и подпалват луксозният „Лексус” на Николова. Една от версиите е, че става дума за отмъщение заради неизпълнен ангажимент. Николова обяви, че колата не е умишлено запалена, без да обясни как вратата на гаража се е саморазбила.

Подробности за работата на Сузана Николова като зам.-председател на общинския съвет в Пловдив лъсват покрай наказателно дело срещу нея и собственикът на фирма за строителен надзор Вакрил Тодоров. Те са обвинени от прокуратурата за измама в размер на 50 000 лв., с които през 2011 г. ужилили собственичката на детски център „Теди” Юлия Костадинова.
Костадинова се оплаква, че дала парите за да получи разрешение от общината да купи земята под центъра, чиято постройка е приватизирала законно преди години. След многократните и опити да се справи сама с проблема, бизнес дамата е насочена от познати към Вакрил Тодоров. Тодоров подготвил документите и срещнал Юлия със Сузана Николова. Двамата обещали на Костадинова, че ще й решат проблема срещу определена сума. В замяна на парите Николова поема ангажимент, че ще прокара решение на общинския съвет, с което да й позволи да купи земята.

„Първо поискаха 30 000 лева, но впоследствие станаха 50 000”, разказа пред журналисти търговката. След няколко срещу между тримата, Юлия Костадинова се съгласява и предава пачките пред свидетели. Съветничката Сузана Николова взема 40 000 лева, а Вакрил Тодоров – 10 000. Оказва се, че парите са дадени напразно. Вместо да си купи земята както и е обещано, парцелът е пуснат на публичен търг от общината. За капак, фирмата на Юлия Костадинова изобщо не е допусната до наддаването с мотив, че е подала документите си… една минута след крайния срок.

Магазин за Акумулатори

Излъганата бизнес дама звъни на Вакрил Тодоров, който троснато й отговаря – търси си парите от Сузана. След подадена жалба до прокуратурата срещу Вакрил Тодоров и Сузана Николова започва дело за измама. В крайна сметка, след дълги съдебни драми, през 2016 г. е осъден само Тодоров, защото не може да се докаже, че съветничката от ГЕРБ е взела част от парите.
Междувременно Николова е изхвърлена от партията на Бойко Борисов, но мераците й за кариера в политиката не секват. През следващите години Сузана Николова сменя още няколко формации – „Воля” на Веселин Марешки, АБВ на Румен Петков, „Изправи се.бг” на Мая Манолова. За да акостира накрая във „Възраждане”, където кариера вече е направил и нейният син Деян.

Партийни активисти разказват, че Николова се появява при тях едва след назначението си за член на РИК. При няколкото си разговора с останалите хора тя намеквала, че скоро ще оглави пловдивската структура на „Възраждане”.

Материалът СКАЧЕНИ СЪДОВЕ: Скандална съветничка от ГЕРБ цъфна във „Възраждане” е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ