5.7 C
София
неделя, декември 10, 2023

Скандал! Пускат нова схема за ВЕИ за съхранение за 660 млн. заради точно определени „клиенти“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Скандалната схема за изграждане на нови ВЕИ със системи за съхранение по плана за възстановяване и устойчивост, която бе обявена със силно ограничителни условия, ще бъде изцяло пренаписана.
Под натиск на депутатите от енергийната комисия в НС в процедурата ще бъдат заложени серия от условия, които да гарантират, че парите ще бъдат насочени към проекти на малки и средни фирми.

Във вида, в който бе пусната за обществено обсъждане, схемата за 265 млн. лв. бе с високи финансови изисквания и предизвика остри критики, че е правена по дизайн на шепа големи международни фондове.
Както “Сега” писа, по спорната процедура е заложено да бъдат изградени 570 МW нови ВЕИ в комбинация с батерии за съхранение на енергията от 150 MW. Търгът по първоначални планове трябваше да е за два пъти по-малки мощности – 285 MW, но заради натрупаното закъснение министерство на енергетиката на практика е обединило двата търга в един.

Планирани са още три търга от по 285 MW до 2026 г., като крайният общ ресурс по всичките е малко над 660 млн. лв. публично финансиране.
В условията за кандидатстване за този ресурс бяха заложени серия непреодолими бариери. При малките проекти от 2 до 5 МW от фирмите се искаше нетна кумулативна нетна стойност от 10 млн. евро. При големите проекти над 20 МW летвата за този показател бе вдигната на над 60 млн. евро.

Проверка по рама

„Това са нереципрочни изисквания, които ще доведат до усвояване на целия ресурс от 5 големи международни фонда“, коментира на извънредното заседание на енергийна комисия вчера депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той обясни, че по инициатива на комисията до енергийното министерство ще бъде изпратено становище, в което ще се предложат нови условия за достъп до процедурата. “За да отидат парите в малки и средни компании, ще допустимата мощност за проектите до 4 МW. Ще бъде заложено и изискване финансовите условия към кандидатите да не надхвърлят помощта, която ще се дава.
По тази схема за 1 мегават няма да се изисква 10 млн. евро, а 1 млн. лв.”, обясни Добрев. По същата схема – в зависимост от размера на помощта, ще се ограничат и банковите гаранции, които фирмите трябва да представя. Няма да се изисква и предварителен договор за изграждане на система за съхранение на енергията. Улеснихме максимално този процес с други законови промени, достатъчно е да има предварителен договор за изграждане на фотоволтаик, батериите могат да се включат с анекс след писмо до ЕРП-то във всеки един момент”, обясни Добрев. 

Предложенията му изобщо не бяха разисквани, което навежда на мисълта, че са консултирани предварително и с депутатите от другите групи, и с представители на енергийното министерство, които присъстваха на комисията.

Добрев уточни, че предпочита писмото до енергийното министерство с новите предложения да се изпрати веднага, за да не се губи време на фона на продължаващото обществено обсъждане. Енергийният министър Румен Радев вече призна, че условията по схемата са ограничителни, но се опита да омаловажи проблема, като обясни високите изисквания с нисък административен капацитет във ведомството си.
Материалът Скандал! Пускат нова схема за ВЕИ за съхранение за 660 млн. заради точно определени „клиенти“ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ