19.8 C
София
петък, май 24, 2024

Скандал в Narod.bg: Бившият кмет на Етрополе Димитър Димитров захранвал брат си с поръчки?

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Бившият кмет на Етрополе Димитър Димитров, за когото Narod.bg многократно е разказвал, е престъпил с двата крака всякакви норми. Това става ясно, след като Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси в неговите действия като градоначалник, съобщи „Филтър“. От Решение №PC – 508-23-026, публикувано на сайта на комисията, се вижда, че като лице, заемащо висша публична длъжност, Димитър Димитров е наредил плащания от бюджета на общината към фирма, на която управител и собственик е брат му.

Корупционната схема е до болка позната, а подаръкът е направен навръх Нова година – на 31.12.2020 г. Случаят е минивариант на станалата известна през 2008 година роднинска афера „Братко и батко“, когато бившият шеф на пътната агенция Веселин Георгиев отиде на съд за 8 поръчки, сключвани между областните пътни управления в Стара Загора, Хасково и Сливен с фирми, управлявани от братята му Емил и Бойко Георгиеви.

Според решението на комисията за станалото в Етрополе бившият кмет Димитър Димитров трябва да внесе глоба от 5000 лв. в държавния бюджет и 234,85 лв. в полза на община Етрополе, равна на дневното му нетно възнаграждение за този ден. Комисията му отнема и 2160 лв., представляващи получената материална облага в резултат на установения конфликт на интереси. Сумата от 7394,85 лв. трябва да се преведе по банкова сметка на комисията. Решението не е влязло в сила, тъй като Димитър Димитров го обжалва пред Административния съд на София-област.

Административното производство за конфликт на интереси започва по сигнал на неправителствената организация „Национално движение на българските граждани“ през 2023 г. В сигнала се твърди, че бившият кмет е извършвал плащания към две дружества на брат си от януари 2017 г. до края на април 2023 г. Оказва се, че фирмите на брата са издали над 40 фактури към общината от 2020 г. до 2023 г. Те са за мебели и закачалки, букови дърва за огрев, изработка на корпусни мебели за оборудване на медицински кабинет, храна за деня на пенсионера, празнична вечеря за бивши и настоящи учители и културни дейци по случай 24 май, храна по случай деня на диабетика, празника на града, нощувка и вечеря, кетъринг за гости, вечеря по случай коледни и новогодишни празници и др.

При изслушването му в комисията Димитров не отрича, че е подписал две от платежните нареждания за общо 2160 лв. с ДДС – за покупка на букови дърва за огрев, шкафчета и закачалки от фирма на брат си, но твърди, че не той е поръчал стоките и че върху фактурите има друг подпис – на кметски наместник на село Я. от общината. Димитров твърди, че той може да носи отговорност, но нямал спомен и най-вероятно е разрешил да се направи такава поръчка, но без да насочва къде да бъде направена. В своя защита той допълва, че преди него са се подписали главният счетоводител и финансовият контрольор, а също, че на този ден преди Нова година имал да разписва още десетки такива платежни. Тъй като в рамките на административното производство са разглеждани десетки фактури към фирми на брат му, бившият кмет обяснява по време на изслушването, че всички други фактури били одобрявани и подписвани от зам.-кметовете на общината. Това противоречи на публичното му твърдение, че „разход не можел да се направи без негово съгласие“.

Проверка по рама

Бившият кмет се оправдава също, че доставките по фактурите били възлагани от „ресорни ръководители на звена в общината“. Според Закона за публичните финанси обаче кметът на общината е лицето, което има правомощието да изразходва средства от общинския бюджет. Пак според закона, когато лице на висша публична длъжност има частен интерес, то е длъжно да си направи самоотвод от изпълнението на конкретното правомощие. Подобни стъпки Димитър Димитров не е направил и се стига до конфликт на интереси и облагодетелстване фирмата на брат му.

Председателят на Националното движение на българските граждани Йордан Гаврилов, който стои зад сигналите до КПКОНПИ, е изненадан, че кметът Димитър Димитров е подведен под отговорност само за двете подписани от него платежни. „Останалите над 40 документа са подписвани от заместничките на Димитров, но всички знаем, че материално отговорното лице по закон е кметът на общината. Тук с основание можем да зададем въпроса защо двете заместнички на кмета са пускали пари на фирми на брат му. Не са ли знаели, че това е конфликт на интереси, и не става ли дума за организирана престъпна група за източване на общински средства“, пита Гаврилов.
Междувременно в момента текат още две проверки по сигнали за дейност на фирми, свързани с фамилията. Първата за незаконен дърводобив, а втората е още по-скандална. Според нея чамовите дъски за фасадата на общината, които са около 3 кубически метра материал, възлизат на колосалната сума от 170 хил. лева по данни на Националното движение на българските граждани. Според Йордан Гаврилов разследване тече и в Европейската прокуратура.

КОЙ Е ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

Генерал Димитър Димитров е бивш началник на Националната служба за охрана (2007–2012 г.) и бивш кмет на община Етрополе в продължение на два мандата от 2015 до 2023 г. Той е братовчед на митичния бивш депутат Емил Димитров. Братът на Димитър Димитров, който също се казва Емил Димитров, е известен с влиянието си в община Етрополе и управлява фамилния бизнес в областта на дърводобива, производството на дървен материал, мебели и палети, както и известния местен хотел „Еверест“, където през 2013 г. бе учредена новата партия БАСТА, една от двете политически сили, издигнали Димитър Димитров за кмет на общината след излизането му от НСО.

Материалът Скандал в Narod.bg: Бившият кмет на Етрополе Димитър Димитров захранвал брат си с поръчки? е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ