22.8 C
София
петък, юни 14, 2024

Скандал в Novinite-Dnes.eu: Митнически шеф в конфликт на интереси – жена му произвежда алкохол?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Директорът на Териториална дирекция Митница София Росен Божидаров Василев е в хипотеза, която може да се тълкува като конфликт на интереси, при това необявен –съпругата му Стефка Коларова и нейният баща Кирил Коларов са сред големите производители на висококачествен етилов алкохол и собственици на складове с горива, алармира източник на Novinite-Dnes.eu от приходната агенция.

Принципно бизнесът на митничарския тъст Кирил Хараламбиев Коларов и щерката Стефка не би трябвало да е проблем, само дето шефът на митница София никъде не е декларирал, че реално съпругата му е пряко зависима от униформените, които са негови подчинени.

А връзката тук е очевадна – до всяко 15-о число на месеца директорът на Териториална дирекция Митница София трябва разпише документите за акциз на семейната фирма „Г.М.” ООД, което може да стане само след митническа проверка от…. Росен Василев?!

Източникът на Novinite-Dnes.eu уточни, че митническият босс е син на бившия шеф на служба „Контрол на общоопасните средства” (КОС) в МВР Божидар Василев, който бе подсъдим за смъртта на 15 души, загинали при взрива в завод „Миджур” в Горни Лом през 2014 г.

Взривът възникна по време на утилизация на гръцки противопехотни мини. Впоследствие някои от работниците разказаха, че са работили при примитивни условия, а боеприпасите са удряни с чукове, за да се свалят взривателите им и така да се обезвредят.

Проверка по рама

Делото във Видин мина в пълна секретност с оправданието, че има секретни материали. По информация на Mediapool засекретните документи са били незначителни справки от ДАНС и просто са били използвани като повод процесът да се гледа при закрити врата.

Бившият шеф на КОС Божидар Василев бе обвинен, че издал в нарушение на фирмата-собственик на завода разрешително да утилизират мини, без те да са описани в правилника за прилагане на закона за взривните материали, както и за това, че не е спазил процедурата за издаване на същото години по-късно.

Въпреки това Василев беше оправдан от съда и в крайна сметка излезе, за трагедията виновни няма.

Синът пък – митничарят Росен Божидаров Василев, е с повече от скромна данъчна декларация. Проверка на Novinite-Dnes.eu установи, че в последната подадена пред КПКОНПИ той не е декларирал никаква собственост и банкови сметки, освен налични 12 000 лева, т.е., в брой.

Базата на тъста му, където се произвежда алкохолът и има складове за горива, се намира в Гара Искър, близо до Инспектората на Министерския съвет, където е регистрирана и фирмата, през която върви бизнесът – „Г.М.” ООД.

Фирмата е с двама управители – дъщерята на Кирил Коларов – Стефка Кирилова Коларова с ЕГН 801217****, съпругата на митничаря, и Мурад Али Юсеф.

Магазин за Акумулатори

Дружеството „Г.М.” ООД се занимава с производство на нишесте, глюкоза, декстрин, производство и продажба на висококачествен етилов алкохол, сочи справка в Търговския регистър.

Предприятието е създадено през 1938 година. Започва с производство на течна глюкоза. След национализацията е извършено разширение и монтиране на ново оборудване. През 1975 година е пуснат в действие и цех за производство на кристална и медицинска глюкоза. През 1991 година предприятието става самостоятелна единица на подчинение на Министерство на земеделието с наименование „Гео Милев” ЕООД.

От 1999 г. дружеството е частна собственост. През 2005 г. е извършено цялостно обновление на техниката и технологията, подновен е машинният парк на силозите за зърно и производството на захарни сиропи, а частично –  колоните за производство на спирт, като е монтирана и една чисто нова колона. Цялостният процес – от вход до изход – е автоматичен.

Производството днес включва следните основни продукти: етилов алкохол – технически и денатуриран,зърнен дестилат, декстрин и нишесте. Цикълът на производство е напълно затворен, като от т.нар. „отпадни продукти” се получава – след допълнителна обработка – фуражна суровина (фермодил).

Материалът Скандал в Novinite-Dnes.eu: Митнически шеф в конфликт на интереси – жена му произвежда алкохол? е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ