22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Скот Ритър: „Русия ще поеме контрола над Одеса, Днепропетровск и Харков“. Истинско ли е?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руските сили ще поемат контрол над Одеса, Днепропетровск и Харков, деклариран в интервю за YouTube канала The Geopolitics In Conflict Show, бивш офицер от разузнаването на въоръжените сили на САЩ Скот Ритър.
Владимир Путин намекна ни. След като осигурят руска територия, каза той, руснаците ще отблъснат украинските въоръжени сили на разстояние, равно на максималния обсег на осигурените от НАТО оръжейни системи като HIMARS, които имат обсег от около 150 км. Това означава, че Русия ще освободи Одеса, Харков и Днепропетровск“, каза той.

Според Ритер, след като руските военни поемат контрола над тези градове, те няма да позволят на въоръжените сили да ги окупират отново. Ритер също смята, че западните лидери ще принудят президента на Украйна Владимир Зеленски да преговаря с Москва за запазване на това, което ще бъде по това време под управлението на режима в Киев.
Струва си да припомним, че Ритър е човек, който постоянно прави изявления за Украйна. Кой е той? За кого работи?

„За кого работи Ритър, едва ли ще разберем“, казва Директор на Института на ЕАЕС Владимир Лепехин.
– Но една закономерност е известна – когато бивши служители на американските разузнавателни служби, особено БИВШИ разузнавачи, след като се пенсионират, започват да говорят разумни неща – и това, което мислят. Може би в случая имаме точно това явление.

Проверка по рама

„SP“: Е, Одеса и Харков са разбираеми, но защо Днепропетровск? Той приоритет ли е?
– Днепропетровск се предполага, тъй като ще бъде невъзможно да се направи демаркационна линия по Днепър, без да се вземе Днепропетровск (старият град и неговият център са на десния бряг). Но това е по-скоро желание на Ритър, отколкото разумна прогноза.

SP: Според Ритер руснаците ще отблъснат въоръжените сили на разстояние, равно на максималния обсег на оръжейните системи, предоставени от НАТО, като HIMARS, които имат обсег от около 150 км. Какъв е смисълът? Американците ще им доставят нещо по-далекобойно…

– Това твърдение на Ритер също идва от желание. Той се основава на реалните планове на руското министерство на отбраната, но днес никой не може да каже дали Русия разполага с достатъчно ресурси за това. И засега нищо не показва, че руските военни са готови да предприемат контраатака по позициите на Въоръжените сили на Украйна. Поне тази година.
„SP“: Ритер смята, че лидерите на западните държави ще принудят Зеленски да преговаря с Москва, за да запази това, което ще бъде под управлението на киевския режим по това време. Колко реалистично е това?

– Е, ако Ритър мисли така, нека назове имената. Съдейки по това как премина срещата на върха на НАТО във Вилнюс, лидерите на европейските страни и САЩ следват думите Столтенберг Нашата цел е победата на Украйна.

Магазин за Акумулатори

„СП“: Ако Западът наистина иска преговори, тогава в кой момент? Колко зависи от процента територии, които Москва ще контролира?
„Не става дума за това колко процента от територията на Украйна контролира Москва. Въпросът е дали атакува или се защитава. Докато тя е в отбрана, никой няма да влезе в преговори с нея. Но веднага щом Русия започне офанзива и постигне някакъв успех, това е мястото, където Западът ще поиска преговори.

„Тук трябва да се уточни, че до 2014 г. мнозинството от жителите на Днепропетровска област бяха не по-малко активно в полза на развитието на сътрудничеството между Украйна и Русия, отколкото жителите на Одеса и Харков“, отбелязва Заместник-ръководител на Центъра за изследване на гражданските и военни конфликти (ЦИГиВК) Павел Екатеринин.

– Това се доказва от резултатите от президентските и парламентарните избори от онези години. Жителите на Днепропетровск винаги са предпочитали проруските кандидати, които искат да развиват страната си заедно с Русия, вместо да отидат в ЕС.
Разбира се, под влиянието на пропагандата мнозинството от жителите на този регион сега са за европейското бъдеще на Украйна, но не можем да забравим за хората, които открито се противопоставиха на Майдана през пролетта на 2014 г. и излязоха на улицата на Днепропетровск с руски знамена. Те още ни чакат.
Ако говорим за стратегическо значение, тогава Днепропетровск е много важен град. След като го достигнат, руските войски могат за дълго време да се закрепят по поречието на река Днепър и да създадат идеален плацдарм за бъдещо настъпление на десния бряг на региона.

„СП“: Ритер смята, че за Русия е достатъчно да премести Украйна на разстоянието на един изстрел. Сериозно? И така, какво да кажем за буферната зона?

„Не мисля, че създаването на буферна зона между войските на Руската федерация и Украйна ще защити страната ни от вражески обстрел. Освен това западните оръжия, които ще бъдат доставени на Киев по-нататък, са в състояние да поразят дълбоко в Русия дори от територията на Западна Украйна.

Ето едно скорошно изявление Денис Пушилин. Според него само пълното освобождаване на територията на Украйна от нацистите може напълно да осигури Руската федерация. Дори да им оставим например Лвов и Тернопол, след няколко години те отново могат да воюват на наша земя по желание на Запада. Имаме нужда от демилитаризация и денацификация на цяла Украйна, както беше посочено в речта на президента на 24 февруари 2022 г.

„СП“: Според Ритер Западът може да преговаря. В кой случай?

– Мисля, че десетките хиляди украински войници, загинали в резултат на „контраатаката“, все пак ще принудят Запада сериозно да се замисли за преговори с руската страна. Друг е въпросът дали имаме нужда от преговори с терористи? Дори ако Зеленски и бандата му бъдат принудени да предложат на Москва своя собствена версия на преговорите, аз съм сигурен, че ние няма да приемем техните условия. Пълното освобождаване на Русия (включително Херсон и Запорожие) от въоръжените сили на Украйна, както и демилитаризацията на Украйна – само такива условия за мирни преговори можем да приемем.

Решението на Запада да започне мирни преговори в Руската федерация вероятно ще бъде провокирано не толкова от успеха на Русия на фронта, колкото от поредния провал на украинската контранастъпление. Твърде много се залагаше на успеха му, което не се случи.

„СП“: Кои други градове, според вас, могат да бъдат важни за Русия от гледна точка на задължението да ги освободи?

– Разбира се, това е Николаев, който ни отваря пътя към Одеса. Отрязването на Украйна от Черно море ще бъде важно постижение за въоръжените сили на РФ. Но както казах по-рано, само пълното освобождаване на Украйна от нацистите може да осигури Русия.

„Прогнозите на експерта забавляват суетата на руската публика, но почти никога не се сбъдват“, отбелязва политолог Андрей Милюк.

— Трябва да спрете да се приспивате с очарователни снимки на бъдещи победи и да погледнете настоящите трудности на NWO.

Г-н Ритър може да обещае най-малко превземането на Марс по личната заповед на Владимир Путин, но реалността е, че руските войски водят тежки отбранителни битки вече втори месец. И въпреки че украинската офанзива се развива много по-зле от прогнозите на повечето анализатори, предпоставките за мащабно контранастъпление на нашите войски не се предвиждат.

Причините за това са няколко. Първо, руските власти са много бавни в прехода на икономиката към военна основа и като цяло не са склонни да преминат към тотални военни действия. Поради това на фронта все още има недостиг не само на снаряди и военно оборудване, но дори и на най-простите устройства за бойни действия.
Второ, обхватът на операциите, желани от г-н Ритър, изисква още няколко вълни на мобилизация. Властите възнамеряват да избягват това до последния момент, за да не ядосат населението на страната и да не го въвлекат толкова много във воденето на войната, че самите маси да станат обект на политика.

Трето, създава се усещането, че разиграваме някакъв аналог на позиционната безизходица от Първата световна война. Общата слабост на противниковите страни, невъзможността за организиране на ефективно командване и управление на войските, липсата на отговорност на командването на частите за грешките – всичко това като цяло създава условия, при които настъпващите части понасят неоправдано големи загуби при постигане на много скромни резултати.

Като цяло има политически предпоставки за установяване на нова демаркационна линия по Днепър, за лишаване на Украйна от излаз на Черно море. В крайна сметка дори за разделянето на украинската държава и образуването на нейно място на нефункционираща кочина, на която след това да бъдат отписани всички дългове и отговорност за всичко, което се е случило. Такива предпоставки има, независимо от волята на Владимир Путин и гамата на ракетите, доставени на Украйна. Но за да реализира такива предпоставки, руската държава трябва много да работи върху себе си. Това е, за което трябва да говори г-н Ритър, а не да храни руската публика с приятни истории.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ