7.7 C
София
вторник, февруари 27, 2024

Скудоумие в Новините Днес: Сглобката закрива университети по заповед на Световната банка

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Порената скудоумна хрумка на сглобката, инспирирана от сервилност към външни фактори и задоволяваща чужди интереси – кабинетът ударно върви към закриване на, забележе – държавни ВУЗ-ове, за да се подмаже на Световната банка, издаде само пред Новините Днес потресен от плана университетски преподавател, чието име ще премълчим от основателен страх за неговата професионална реализация.

„Реформите във висшето образование на сглобката са преливане от пусто в празно. Сега антилогичното правителство, съставено от партии, които уж са политически врагове, се е активизирало да закрива висши училища. Абсурдът е прикрит зад намерението ВУЗ-овете сами да се обединяват в нови структури. Това е пълна глупост”, категоричен е професорът пред Новините Днес.

„Глупост е, защото невнятните чиновници в не-коалицията могат да посегнат само на държавните университети, които не са създадени вчера, говорим за училища с дълбоки корени, традиции и следа в образованието. Първоначално са били подразделения на Софийския университет, а след 10 ноември 1989-а се оформили като самостоятелни ВУЗ-ове.

Българинът е мислил, когато е правил висши училища – така всяка област получава бъдеще чрез свой университет. Идеята за закриване идва от белите якички в Световната банка, които изобщо не се вълнуват от съдбата ни и дали сваляме целия стандарт на живот на българските региони”, гневен е преподавателят.

Проверка по рама

По думите му през последните години това уж доброволно обединяване се превърна в най-важната част от псевдо реформата на бившия образователен министър и настоящ премиер в кабинета на сглобката Николай Денков. Фрапиращото е, че властта се опитва да служи на много господари, защото ЕС няма искане към България да закрива висши учебни заведения. А и в документите е записано, че институциите за висше образование трябва да се укрепват, а не да се разрушават.

В Закона за висшето образование е включено изработване и актуализиране на Карта на висшето образование. По първоначалния замисъл тя трябваше да свърже висшето образование с икономическото и културно развитие на отделните региони.

Оказа се обаче, че липсва най-важното: анализът на икономическото развитие с акцент върху онези области, в които ще се налага ускорено развитие на висше образование. Така картата стана напълно безполезна. Може би това е разковничето – че единствено може да служи като помощник за политически натиск върху висшите училища, т.е., да съдейства за по-бързото им унищожаване, естествено, само за държавните.

Сега отново картата се актуализира. Безсмислено упражнение, защото няма яснота как ще се развива България, защото когато се подготвят реформи във висшето образование, е добре да се отговори какви икономически отрасли ще се развиват.

Например, сега казват, че IT са най-добре платените. Но те работят в чуждестранни фирми. И то home office. Няма никаква гаранция, че тези фирми няма да поискат служителите им отново да са на редовна работа? И тогава те ще тръгнат към държавите, в които са основните офиси на въпросните фирми.

Така че преди да говорят за реформи в образованието, „експертите” в сглобката трябва да са наясно поне какви са икономическите ни планове. Защото и в САЩ планират. Само при нас има трайна неустойчивост. Ще строим Белене – няма да строим. Ама това, че в Белене биха работили 4000 високоподготвени специалисти – никой днес не се интересува”, завърши университетският преподавател.

Магазин за Акумулатори

Според идеята на Министерството на образованието и науката обединението ще роди нов тип самостоятелно юридическо лице, изградено от съставни университети. То ще има самостоятелно име, органи за управление и може да притежава имущество, различно от имуществото на съставните висши училища.

Новото юридическо лице ще се ръководи от ректорски съвет, в чийто състав ще влизат ректорите на съставните висши училища. Обединението ще има и академичен съвет, в който ще участват представители на академичните съвети на съставните университети. Той ще избира председателя на ректорския съвет. Съставните висши училища ще запазят досегашната си система от органи за управление.

Материалът Скудоумие в Новините Днес: Сглобката закрива университети по заповед на Световната банка е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ