17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Слънчогледовото масло е също толкова полезно, колкото и зехтинът

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руският диетолог Алексей Кабанов развенчава два упорити мита – за превъзходството на зехтина пред всички останали растителни масла и за вредата от майонезата. И обяснява, че съдържащите се в такива масла ненаситени мазнини понижават „лошия“ холестерол, като намаляват риска от сърдечносъдови болести и отосклероза.
Най-голяма полза за организма има при балансирана употреба на различни растителни масла, преди всичко слънчогледово и зехтин. Тъй като зехтинът като част от здравословната средиземноморска диета съществено понижава нивото на кръвната захар и съдържа полифеноли, които борят възпаленията.

Но пък слънчогледовото масло съдържа множество витамини, особено антиоксиданта витамин Е, омега-6 мазнините.

Агресивната реклама и стремежът на маркетинговите специалисти внушават на обществото лъжливата представа за превъзходството на зехтина над слънчогледовото масло. Това не е вярно, тъй като растителните масла, както и растителните продукти, се допълват едно друго. Единият ден си подправете салатата с нерафинирано олио, другият ден – с качествен зехтин. Използването на различни растителни масла е много по-здравословно, уверяват специалистът.
А майонезата действително е по-полезна от сметаната. Упоритият мит за „вредната“ майонеза е просто несправедливо обвинение в негативното й влияние върху здравето, твърди диетологът Кабанов. Според него, няма никакво основание за подобна критика. 

„Майонезата се състои от растителни масла, вода, яйчен жълтък, синапено масло, оцет или лимонов сок и сол. А всички тези съставки са абсолютно безопасни“, уверява той. 
Растителните масла са източник на ненаситени мазнини, които влияят позитивно на работата на сърцето, съдовете и целия организъм. Мазнините също са необходими (нашият мозък се състои на 60% от мазнини). Те са източник на енергия, осигуряват добър имунитет, помагат за усвояване на витамините. Според диетолога Кабанов не е редно мазнините изцяло да се изключат от менюто, достатъчно е само да се ограничи употребата им, да се приемат с мярка.

Проверка по рама

Диетологът отхвърля обвиненията към майонезата, че е с високо съдържание на холестерол. Според него в растителните масла, основни съставки на майонезата, няма холестерол. Що се отнася до яйчените жълтъци, в които може и да има, те далеч не са на първо място в състава на майонезата. Освен това са богат източник на витамини и полезни полиненаситени мастни киселини.
Често може да се чуе съвет да се замени майонезата със сметана. Да, така може и да се намали маслеността на ястието или салатата, обаче сметаната е продукт от животински произход, източник на наситени мазнини, с които, ако се прекалява, може да се провокират сърдечносъдови заболявания. Умерената употреба на майонеза няма да ви навреди, твърди диетологът. „Много домакини предпочитат домашната майонеза, но тя се съхранява за кратко време. В магазините има видове майонеза със същия състав като домашната, но със значително по-дълъг срок за съхранение.

Яна БОЯДЖИЕВА
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ