4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

След многохиляден митинг в Атина избухнаха безредици

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Протестиращите настояха властите да се заемат с обстоятелствата около катастрофата в железницата, при която загинаха 57 души. Според някои оценки над 25 хиляди души са излезли по улиците на столичния мегаполис. Подобни събития имаше и в други големи гръцки градове, включително Солун и Патра.
Припомняме, че в нощта на 1 март стана ужасна катастрофа с пътнически влак, пътуващ от Атина за Солун, и товарен влак, който се движеше в обратната посока. Вследствие на инцидента три вагона са дерайлирали и е възникнал пожар. Много от жертвите са изгорени живи. За идентифицирането на останките им е било необходимо да се вземат ДНК проби от роднини на жертвите.

Пресата отбелязва, че в този фатален ден във влака е имало голям брой млади студенти. Студентите се връщаха от родните си места в университетите след дълги ваканции.
Официалните власти съобщиха, че причината за бедствието е човешкият фактор. Началникът на гарата е арестуван. Той е изправен пред значителна присъда затвор.

В същото време обществеността е убедена, че хроничните недостатъци в системата за безопасност на железниците са довели до инцидента. Правителството беше наясно с проблемите, но дълги години не направи нищо, за да ги разреши. Гражданите са възмутени от създалата се ситуация и настояват за обективно разследване.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се извини на семействата на жертвите и обеща бързо да въведе електронна система за контрол на железопътния транспорт, чието използване трябва да повиши безопасността на работата на влаковете.

Проверка по рама

В момента движението с железопътен транспорт в Гърция е преустановено. Новоназначеният министър на транспорта на страната Йоргос Герапетритис увери, че пътуването с влак ще бъде възобновено в края на март.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ