13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

След неуспеха да се сформира правителство в Гърция ще се проведат нови парламентарни избори

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В дните след предишния вот, проведен на 21 май, лидерите на трите партии, получили най-голяма подкрепа от гласоподавателите, не успяха да се споразумеят помежду си за съставянето на коалиционно правителство. Последният опит с участието на представители и на петте вече влезли в парламента партии беше направен в сряда с посредничеството на гръцкия президент Катерина Сакеларопулу, но и той завърши без успех. В резултат на това държавният глава трябваше да назначи временен министър-председател, който да състави технически кабинет и да изведе страната до нови парламентарни избори. Те станаха председателят на Сметната палата Йоанис Сармас.
Очаква се неговият кабинет да включва академици и технократи, които не са свързани с никоя конкретна партия. Между другото, съставът на този кабинет беше обсъден предишния ден на среща на политически лидери със Сакеларопулу. И така, Кириакос Мицотакис, вече бивш премиер, каза, че министрите от отиващото си правителство са готови да помогнат на членовете на техническия кабинет при изпълнението на техните задължения. Алексис Ципрас, ръководител на водещата опозиционна сила СИРИЗА, призова на ключови постове да бъдат назначени хора с опит, за да могат да се справят със ситуацията, ако възникне нещо извънредно. Никос Андрулакис, лидерът на партията ПАСОК, която зае трето място на изборите, подкрепи тази инициатива, като подчерта по-специално, че авторитетни личности трябва да оглавяват Министерството на отбраната и Министерството на външните работи. Кириакос Велопулос, говорител на дясната партия „Гръцко решение“, говори по подобен начин. Но Димитрис Куцумбас, лидер на Комунистическата партия на Гърция, смята, че видни политически фигури не трябва да бъдат временни министри.

Дали Сърмас ще се възползва от тези съвети ще стане ясно в близко бъдеще, като още в петък трябва да бъде сформирана временна будка.
Що се отнася до парламента, той ще проведе първото си и единствено заседание в неделя, а в понеделник ще бъде разпуснат. На същия ден ще бъдат насрочени нови парламентарни избори. Очаква се те да се проведат на 25 юни.

Съгласно гръцката избирателна система, победителят при повторно гласуване след неуспешни първи избори може да получи до 50 допълнителни места в парламента. Това е, на което се надява Мицотакис, чиято Нова демокрация спечели 40,7 процента от гласоподавателите на вота на 21 май, въпреки поредица от скандали, икономическото положение на гражданите, експлозивната инфлация и хроничните икономически проблеми, както и настъпилата голяма железопътна катастрофа в началото на март.
Между другото, водещата опозиционна политическа сила СИРИЗА показа най-нисък резултат в краткия си политически живот – 20,07 процента. Лявоцентристката ПАСОК спечели 11,4 процента, Гръцката комунистическа партия – 7,2 процента, а Гръцкото решение – 4,4 процента.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ