2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

След скандалите в сглобката: „Лукойл“ заплаши властта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

„Лукойл“- Нефтохим реагира нервно на постигнатата вчера договорка между скараните ПП–ДБ и ГЕРБ-ДПС откога да се отмени дерогацията за внос на руски петрол за завода. Според вчерашната договорка нефтохимът трябва да спре да работи с руски петрол от 1 март догодина, когато се случва и ротацията във властта за което Новините Днес вече писа. Предишният срок беше октомври 2024. Отделно от 1 януари се забранява износът на петролни продукти.
Въпрос в Новините Днес: Дерогацията наля $1,2 млрд. в специална сметка в Цюрих, кой краде от България?

„Във връзка с обявената договореност относно дерогацията за внос на руски петрол „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД заявява, че отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г.

Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар“, се съобщава в прессъобщение на нефтохима.
„С оглед вероятните негативни последици от това намерение призоваваме съответните институции към диалог за намиране на изпълнимо безрисково решение. Ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ заявява готовност да окаже активно съдействие по този въпрос“, информира от Бургас.

Материалът След скандалите в сглобката: „Лукойл“ заплаши властта е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ