20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

След статия на Новините Днес: Прокуратурата откри, че „Девин“ ЕАД отрови водата в Родопите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

След публикация на Новините Днес най-сетне е образувано досъдебно производство по случая с отровената от „Девин“ ЕАД река Девинска, която преминава през Девин, където измря всичката риба в петък (4 август).
Омерта в Новините Днес: „Девин“ ЕАД отрови водата на Родопите, телевизиите мълчат – камерите им запушени с пачки от реклама (СНИМКИ)

След три дни размисли и страсти, след като съобщихме за екологичната катастрофа, подмината с лека ръка от големите телевизии, в които „Девин“ е сериозен рекламодател, Апелативната прокуратура в Пловдив се събуди. Оттам уточниха, че разследването се води под надзора на Районната прокуратура в Смолян.

До момента е извършен оглед на място, разпитани са свидетели по случая, назначени са експертизи на взетите проби от водата.
От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян обявиха още в петък, че причината за замърсяването на реката е подмяна на помпи в бутилиращия завод за минерална вода „Девин“ ЕАД“, заради което отпадъчните води, които според регионалната екоинспекция са били с „битово-факален характер“, от поддържането на санитарно-хигиенните условия в помещенията на предприятието не са се изпомпвали до градската канализационна мрежа и са се изливали в реката.

От РИОСВ в Смолян обещаха да наложат „административно-наказателни мерки“ срещу „Девин“ ЕАД. От компанията увериха в неделя (6 август) следобед, че аварията е била отстранена.
В социалните мрежи се появиха призиви за бойкот на „Девин“ ЕАД. Компанията обеща, че ще покрие разходите по възстановяването на рибната популация чрез зарибявания.

Проверка по рама

Междувременно от риболовен клуб „Балканка“ попитаха РИОСВ – Смолян, няма ли да се задейства по Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ).
В градската част на Девин има обособена зона за спортен риболов на балканска пъстърва в режим „Хвани и пусни“. Зоната е била създадена преди няколко години. Тя е била зарибена с балканска пъстърва.

Местните казват, че десетки деца от града и околността риболовстват там ежедневно, провеждат се детско-юношески състезания, риболовни училища и демонстрации.

Българската федерация по риболовни спортове възнамерява през 2025 г. да организира на тази река Световното първенство по риболов на пъстърва.
Материалът След статия на Новините Днес: Прокуратурата откри, че „Девин“ ЕАД отрови водата в Родопите е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ