4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

След вота на 2 април: Делян Добрев влиза в „Магнитски“!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Новият списък „Магнитски“, обявен преди 20 дни, до последния момент е бил съставен от 7 български имена, а не от 5, както излезе във финалния си вид.
В редиците на санкционираните по глобалния закон заради корупция, подкупи и манипулиране на законодателството се озоваха бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, бившите директори на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов и Александър Николов, лидерът на партията „Русофили за възраждане на Отечеството“ Николай Малинов и бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, предаде „Уикенд“.

Източници от американското посолство обаче дадоха ясен знак, че в списъка са фигурирали още две имена, които в последния момент са били извадени. Едното от тях вече е ясно и то е Делян Добрев, бивш енергиен министър от ГЕРБ. Санкциите обаче ще му се разминат само временно.
Както сам призна, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е знаел кои са имената в списъка предварително. Присъствието на финансовия му министър Владислав Горанов нанесе тежък удар по партията точно преди изборите, но за него възможности за изваждане от списъка не е имало. За Делян Добрев обаче нещата са се развили по-благоприятно, макар и да е само временно. Разменната монета за неговото изтегляне от санкциите е сделката за „Уестингхаус“.

Малко преди официалното излизане на списъка „Магнитски“, Борисов най-изненадващо даде задача на ГЕРБ да работят за американски реактори в АЕЦ „Козлодуй“ – процес, който беше блокиран години наред именно от правителствата му.
Още през 2014 г. бе сключен договор между проектната компания на АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ за строителство на 7-и блок на централата с технологията АР1000.

Проверка по рама

Въпреки това нищо не беше задвижено, всеки опит назад в годините за старт на процедурата беше саботиран, но за сметка на това се възроди проектът за АЕЦ „Белене“, заради който България изхарчи напразно в следващите години два милиарда лева.
Сега за броени дни Народното събрание прие проект на решение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

Вносител на проекторешението беше именно Делян Добрев.

Изваждането на Добрев от списъка обаче е само временно, защото становището на финансовото министерство на САЩ все пак е твърдо – санкции ще се наложат заради саботаж на енергийната сигурност и работа в полза на „Газпром“.
Това обаче ще се случи след вота на 2 април – и заради „Уестингхаус“, и за да няма упреци, че се влияе на изборния процес с цели две имена от ГЕРБ в списъка.

Преди да затвори вратата на американското посолство у нас след себе си, вече бившият му представител Херо Мустафа посочи, че Руската федерация, обявила война на Украйна, е използвала енергетиката като политическо оръжие в Европа.

Магазин за Акумулатори

Един от най-ярките проводници на руския енергиен интерес в България е именно Делян Добрев, който когато „Газпром“ едностранно прекъсна доставките на България заради отказа да нарушим европейските санкции, пръв призова да започнем да им плащаме в рубли. Всъщност, още през 2022 г. разследващата медия BIRD.BG съобщи, че Добрев е „кандидат за санкции” по „Магнитски“. Той става обект на разработка от американците заради съученика си от Хасково и бизнес партньор Николай Павлов (бивш шеф на „Булгаргаз“ и кандидат за министър на енергетиката в неосъществения кабинет на ГЕРБ). Още през 2017-а Добрев и Павлов пробват да дадат строежа на интерконектора с Гърция на друг съученик – Валентин Хамбарлиев, с цел да го провалят напълно.
Нито заплахата от предстоящи санкции обаче, нито предхождащиге грандиозни скандали Хасковгейт (когато лъсна, че роднините на Добрев са превзели ключови постове в местната власт и печелят огромни обществени поръчки) и Апартаментгейт, и Кумгейт, попречиха на Добрев да оглави листата на ГЕРБ в Хасково и на предстоящите избори.

Още отсега вървят залози как ще се отрекат и от него, когато настъпи моментът. Ако за Влади Горанов Бойко Борисов реши да заложи на най-изпитания метод – твърдението, че той не е член на ГЕРБ (което моментално бе опровергано от самия Горанов и стана повод за безброй шеги в социалните мрежи), за Добрев има повече време за подготовка – и залозите са, че ще е нещо по-впечатляващо.

Материалът След вота на 2 април: Делян Добрев влиза в „Магнитски“! е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ