19.8 C
София
петък, май 24, 2024

Сокът от коприва прочиства кръвта и подмладява кожата и косата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Копривата е позната на всички ни, тъй като вероятно всички сме имали болезнена среща с нея. Въпреки тези неприятни спомени, понякога си струва да погледнем на нея с по-милостиво око, особено когато искаме да подкрепим състоянието на организма си на прага на лятото. 
От копривата може да се прави сок, който е чудесен за прочистване на кръвта, помага за поддържане на кожата и косата млади, а също така може да помогне при анемия! 

Но това е само част от възможностите, които ни предлага сокът от коприва: можете да си го приготвите сами и да се насладите на свойствата му. 

Какво ни предлага копривата?

Копривата не е просто обикновен плевел, който расте почти навсякъде: в горите, парковете, парцелите, канавките или поляните. Вярно е, че изсушените листа се използват за приготвяне на настойки, но младите листни издънки, които са в пълния си блясък през май и все още не са имали време да цъфнат, могат да бъдат основа за приготвяне на полезен сок! А ползите от пиенето му са безброй, тъй като може да помогне при:

–    анемия, 
–    проблеми с пикочния мехур, 
–    акне, 
–    пърхот, 
–    косопад, 
–    язва, 
–    стомашни проблеми, 
–    чревни оплаквания, 
–    наличие на токсини.

Защо копривата има такъв ефект? Тя дължи силата си на наличието на много ценни за здравето компоненти, сред които са: минерални соли, желязо, калций, витамини (К, С, А, група В), флавоноиди, танини, фитостероли и флавоноиди.

Проверка по рама

Чаят от коприва лекува, но КАКВО?

Самостоятелно събиране на реколтата

Копривата може да се събира сама и да се прави на сок. Разбира се, важно е мястото, от което ще събираме ценната си суровина. То трябва да е чисто място, разположено далеч от промишлени предприятия или оживени пътища. 

Важно е да се отбележи, че младите, листни издънки, които все още не са цъфнали, имат най-добри свойства. Най-подходящото време за плодоносно събиране е през април и май, като съцветията се появяват на растението по-късно – през юни. Това е твърде късно, за да се извлече най-доброто от копривата. 

Не забравяйте да се снабдите с ръкавици – младата коприва, макар и по-малко от зрялата, изгаря ръцете ви!

Копривата трябва да се подготви предварително

Магазин за Акумулатори

Преди да се приготви сокът, копривата трябва да се подготви предварително. Първо я измийте добре, след това я попарете с вряла вода или я бланширайте и след това я затоплете в леденостудена вода. Тази процедура не трябва да се пропуска, защото тогава тази билка няма да се запари.

Какво ще се случи, ако редовно пиете чай от коприва

Сок от коприва: Рецепта:

Рецептата за сок от коприва е тривиална. Един килограм измита коприва трябва да се стрие и след това да се пресова през сокоизстисквачка или да се смели в блендер. 

Ако се използва последният метод, сокът трябва да се филтрира през марля. Така приготвеният сок може да се излее в бутилка от тъмно стъкло и да се съхранява в хладилника. 

Как да се използва сокът от коприва? 

Количеството му не трябва да се предозира, тъй като дневната доза е само 20 ml.

Разбира се, сокът от коприва може да се разреди с вода или да се добави към други плодове, за да се промени специфичният вкус на отварата; може да се добави ананас, ябълка, киви или грейпфрут.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ