5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

„СОЮЗ“ посети завода в Барнаул, където се произвеждат колела за беларуски трактори

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В индустрията на Алтайския край миналата година се появиха няколко оптимистични тенденции. Една от тях е свързана с разширяване на контактите на местни предприятия с Беларус. Според оценките на регионалното министерство на промишлеността и енергетиката две дузини компании вече си сътрудничат с републиката. Сред тях може да се открои Barnaul Plant of Mechanical Presses LLC, който стартира производството на джанти за трактори и комбайни през 2021 г. Предприятието е единственият производител на такива дискове в Русия.
– Работим с беларуси от съветско време, доставяхме им пресово оборудване – казва Анна Ферапонтова, заместник-директор по маркетинга. – Преди година и половина нашият завод сключи споразумение с Gomselmash за доставка на два вида колела. Първоначално имаше пробни партиди от 100 броя, беларусите харесаха качеството и доставките започнаха в промишлен мащаб. До средата на февруари например вече бяхме покрили 90 процента от нуждите на Гомселмаш за 2023 г. в 32-инчови дискове (около 7000 артикула годишно). Купуваха ги в Полша и Турция. Тези дискове се монтират на комбайни за предните колела. Задните колела изискват 24″ джанти. Ние покриваме 20 процента от нуждите им за беларуси – останалото те вземат в завода в Бобруйск.

Сега заводът започна подготовка за производството на още два размера джанти, които ще бъдат полезни както за завода в Гомел, така и за завода в Санкт Петербург. В допълнение, заводът разполага с ковачница, чиито продукти са търсени в много руски предприятия, а сега и в Беларус.
– Наскоро жителите на Гомел проведоха търг за доставка на три вида изковки. Нашият завод спечели два вида търг. Подготовката за тяхното производство отнема два до три месеца. Ще ги доставим заедно с джанти, като по този начин ще оптимизираме разходите за доставка. Има планове за сътрудничество в по-далечно бъдеще. Като цяло е лесно да се работи с беларуси. Любезни, спокойни хора, които знаят как да държат на думата си: ако обещаят нещо, те определено ще го направят. Те очакват същото и от бизнес партньорите. Искате ли да видите нашата продукция?

В магазина за колела наистина има какво да се види. Раждането на перфектен по контурите си продукт от обикновен правоъгълен стоманен лист прави очарователно впечатление. Валцоване, роботизирано заваряване на шев, напомнящо за новогодишни бенгалски огън, неумолимият натиск на различни преси, под натиска на които стоманата, като пластилин или глина, придобива необходимите конфигурации и е обрасла с прорези, снаждайки диск с джанта, шлифовъчни повърхности, грундиране, сушене, боядисване. Последната операция все още се извършва ръчно, но скоро ще заработи автоматизирана линия за боядисване.
В същото време ръководството на завода обещава, че не се планира намаляване на персонала на бояджиите.

Проверка по рама

– В цеха работят сериозни и солидни хора, много от тях с висше образование, дълъг производствен стаж. Такива кадри не са разпръснати, ще намерим какво да правим, – уверена е Анна Ферапонтова.
Работниците от завода за механични преси се отнасят с уважение към колегите си от Гомел. Беларусите обаче предизвикват същите емоции у работниците от други алтайски предприятия.

До средата на февруари жителите на Барнаул вече са покрили 90 процента от годишното търсене на беларуси за джанти

– Имаме удоволствието да си сътрудничим с беларуски предприятия, – казва Александър Костин, председател на борда на директорите на Agrocenter LLC. – При тях, разбира се, трябва много внимателно да се работи с цялата документация. Но ако договорът вече е сключен, беларусите ще го изпълнят на 100 процента. Техните комбайни имат две предимства. 84 процента от тях се състоят от руски компоненти (което не може да се каже за руските комбайни). И вторият плюс: Беларус има добре развита система за защита на качеството на продуктите: с лични печати, голям отдел за технически контрол и сериозен надзор от държавни агенции. Освен това беларусите редовно правят подобрения на комбайните, всяка година нещо ново.
Когато Анна Сергеевна и аз излязохме от работилницата, работилницата товареше огромен вагон с бели джанти. Пътят от Барнаул до Гомел отнема шест дни.

Пряка реч

Магазин за Акумулатори

Вячеслав Химочка, министър на промишлеността и енергетиката на Алтайския край:
– В нашите планове за разширяване на контактите Беларус изглежда един от най-перспективните. Възможно е да се увеличи обемът на доставките на колелни дискове, произведени от Barnaul Plant of Mechanical Presses LLC, инжектори и горивни системи на LLC Management Company Altai Precision Products Plant, както и химически продукти и енергийно оборудване. Между другото, наскоро AZPI получи предложение от беларуски колеги да произвежда горивно оборудване за камиони БелАЗ. Много е трудно, но и много изкушаващо. Барнаул прие предизвикателството. От Барнаул до Минск е много далеч, 4286 километра по магистралата. Въпреки това стабилните партньорства, изграденото сътрудничество и търговското сътрудничество изравняват сложността на логистиката.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ