33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Специалист обясни трябва ли да мием месото преди готвене

ПРОЧЕТИ СЪЩО

При работа със сурово месо има рискове. Поради това е необходимо да се измият добре съдовете, дъските за рязане и повърхностите, върху които са поставяни тези храни. Но какво да кажем за самото месо? Трябва ли да го мием преди готвене? Отговори диетологът от клиниката Майо Аня Хил.
 

„Що се отнася до зеленчуците, измиването помага да се отървете от пясъка или останалата мръсотия.

 Това намалява броя на микробите на повърхността. Но що се отнася до месото и домашните птици, това е съвсем различна история “, казва Хил.
 
Смъртоносно! Тези 5 инфекции идват от здравословната храна, а ни убиват

Тя подчерта, че измиването на месо и домашни птици не си заслужава, тъй като това увеличава риска от разпространение на бактерии в кухнята и тялото на готвача. Безопасно е да се готви месо направо от опаковката, тъй като фабриките имат системи, които предотвратяват растежа на бактерии.

Хил подчерта, че е много по -важно да се доведе месото до правилната температура. Това ще убие всички бактерии. Така че трябва да знаем, че пилешкото трябва да бъде доведено до температура от 74 градуса по Целзий, говеждото, свинското и агнешкото до 63 градуса, а каймата е безопасна за ядене при температура от 71 градуса. Можете да измервате температурата на месото със специален термометър със сонда. 

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ