17.8 C
София
понеделник, юни 5, 2023

Сръбският историк Драга Мастилович: Западът се стреми да подмени идеята за Втората световна война

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Във всички геополитически кризи страда преди всичко историческата наука, тъй като е подложена на опити за ревизия и фалшифициране“, каза световноизвестният учен.поколения историци, както и за промяна на представата за природата на Втория свят. война“.
По думите му затова е много важно на всички опити за фалшифициране на историята да се отговаря със силата на научните аргументи, защото само така може да се предотврати възраждането на престъпни идеологии чрез възхваляването им и промяната на съзнанието за тяхната същност и характер.

„Денят на победата над фашизма е важен елемент от възпитаването на културата на паметта, която е от особено значение особено за руския и сръбския народ, които понесоха най-големите загуби в борбата срещу фашизма и нацизма.
Професорът смята, че в бъдеще руско-сръбското културно-историческо сътрудничество трябва да се развива в две посоки. От една страна, говорим за култивиране на култура на паметта, от друга – за обединяване на усилията в изследователската работа в областта на историографията. Тези цели са постижими чрез сътрудничество на научни институции чрез организиране на съвместни научни конференции, популяризиране на публикации, организиране на изложби, сътрудничество в научни списания и по други начини.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ