22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

СТАНА ЗА СМЯХ: Мария Габриел се пъне за „брюкселски“ кабинет, събира го по телефона

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Кандидатът за министър-председател – калинката на ГЕРБ Мария Габриел, е настояла за експертен, „брюкселски” профил на правителство, а търсенето на министри продължило и в неделя по телефона, научи “Труд news” от поканени да участват в състава на кабинета. Прозвъняванията започнали още в четвъртък следобед и продължили през уикенда, потвърдиха пред депутати от 49-ото Народно събрание. Експертите с различен профил били пресявани според образователен ценз, професионална кариера и опит в работата с европейски средства.
„Мария Габриел ясно ни каза, че държи в нейното правителство да има министри, които да са имали позиции в средния ешелон на европейската администрация, хора, които са били на ниво мениджъри в Брюксел”, отбеляза лаконично депутат с дългогодишен опит.

Бившата ни еврокомисарка аргументирала пред ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН търсенето на такива кандидати за министри с изоставането на България по Плана за възстановяване и устойчивост, влизането ни в Шенген и еврозоната, уточниха още присъствали в различни формати на обсъжданията състава на правителство с първия мандат.
Мария Габриел вече обяви, че структурата на Министерския съвет остава същата. В момента съставът на правителството е от 21 членове заедно с министър-председателя. Имаме и 4 вицепремиери – по управление на европейските средства, по социалните политики, по икономическите политики и по обществения ред, както и 16 министри по съответните ресори.

„В понеделник ще върнем на президента изпълнен мандат с правителство, което ще бъде обявено от Мария Габриел, пъне се Деница Сачева от ГЕРБ. И припомни, че хоризонтът на това правителство е една година.
“Профилът на министрите ще е експертен, с ограничен мандат, няма да бъдат ярки политически фигури”, заяви пред bTV и колегата є Делян Добрев.

Проверка по рама

Той подсказа, че има “един елегантен начин да бъде избрано това правителство”. “Ако ДБ не желаят да натиснат копчето за кабинет на Мария Габриел – просто да не гласуват, защото тогава 116 депутати ще са достатъчни, за да бъде избран този кабинет. Ако искат конституционна реформа трябва да изберат този кабинет”, посочи Делян Добрев.
Разширяването на парламентарната подкрепа било подкрепено и от хората на Слави Трифонов, които в един момент дори се съгласили да нямат квоти в правителството. “В крайна сметка не е толкова важно дали ще имаме наши представители или не, а е важно да има работещо правителство”, коментирали по време на една от срещите от ИТН.

От 15.00 часа на „Дондуков” 2 президентът Румен Радев ще приеме Мария Габриел с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очакванията в неделя бяха кабинетът да бъде гласуван още на 23 май на извънредно заседание на парламента. Сега обаче се смята, че Габриел с измислената диплома може да върне празна папка на държавния глава.

Материалът СТАНА ЗА СМЯХ: Мария Габриел се пъне за „брюкселски“ кабинет, събира го по телефона е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ