3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

Стартира кампания за рак на гърдата „Не си затвяряй очите за тях”

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Тя е майка и съпруга, тя е сестра, баба или леля. Тя е твоя приятелка. Тя е онази 1 на всеки 8 жени, която тази година ще открие, че има рак на гърдата.
Информационната кампания „Не си затвяряй очите за тях” е посветена на Светвния месец за борба с рака на гърдата и има за цел да насочи общественото внимание към ранната диагностика и правилното лечение на заболяването.

Основен акцент в кампанията тази година е темата за навременните профилактични прегледи и тяхното значение за успешното лечение.

„Винаги казвам на моите пациентки, че има два вида прегледи на гърди: Първият е профилактичен и се извършва, когато жената няма симптоми и оплаквания. Целта е откриване на рак на гърдата, когато все още е твърде малък, за да бъде усетен от жената или лекаря при физикалното изследване. Диагностичният се извършва на пациентки с оплаквания в гърдите. Първият трябва да е самоинициатива на всяка жена, редовно, да не го забравя или отлага”, коментира доц. Веселка Стойнова, завеждащ на Клиниката по образна диагностика в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост”.
Съвременният начин на живот дава своето отражение и се наблюдава спад във възрастта при пациентки с рак на гърдата. Научните онкологични дружества препоръчват жените над 40 години да започнат прегледи с мамограф веднъж на всеки две години. Жените с фамилна обремененост и тези вече лекувани от рак на гърда са с повишен риск. В този случай трябва да посещават своя лекар веднъж годишно. В последните години се наблюдава рак на млечната жлеза и в по-ранна възраст, което налага и по-младите жени, тези под 40 г., също да ходят на профилактични прегледи с ехограф, поне веднъж в годината.

„Едно време казвахме, че, когато се усети бучка или болка в гърдата, е време да се потърси лекар. Това е така, но, ако чакаме за бучка, тогава ракът може вече да е напреднал. Съвременните образни методи дигитална мамография и ехография позволяват ракът да се отрие преди да се напипа, в ранен стадий. Пациентките трябва да са проактирвни и да не чакат да усетят симптоматика, а да се преглеждат редовно”, добавя д-р Виктор Йорданов, специалист „Образна диагностика” с профил образна мамология.
Ранното установяване е пряко свързано и с успешното лечение на рак на гърдата. „В ранните стадии той може да се излекува напълно, а в напредналите – да се влезе в ремисия. При съвременните терапии, особено биологичните, вече наблюдаваме ремисии с години, и то в четвърти стадий. Вече имаме възможността и при тройно негативния рак – една изключително сложна и тежка за лечение форма на карцином на млечната жлеза, да постигнем отличен ефект. Първо се съчетава химио- и имунотерапия, и едва след тази терапия се извършва оперативното лечение, след което профилактично се провежда още само няколко месеца имунотерапия. Това е нова възможност, буквално от месеци, която ще промени живота на много жени”, коментира проф. Асен Дудов, завеждащ на Клиниката по медицинска онкология в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост” и председател на Българското онкологично дружество.

Проверка по рама

Образните изследванията, които се използват за изследване на гърдите и подходите на лечения могат да бъдат различни и тук идва критичният елемент – експертизата, опитът и възможностите на клиниката от технологична гледна точка. Всичко това като съвкупност трябва да може да предложи най-доброто диагностициране и лечение на пациента.
По случай Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври, „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост” предоставя 15% отсъпка на всички образни изследвания на гърди – стандартна и 3D мамография, ехографско изследване и ядрено магнитен резонанс на млечни жлези. Пациентите могат да планират своя преглед на *5544, с опция Младост.

През целия октомври в социалните канали на „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост” ще бъдат публикувани полезни статии, интервюта и видеа, свързани с кампанията.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ