25.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Ще бъдем приятели с Русия. Новият глава на Гагаузия стана Евгения Гуцул

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според Коваленко Хуцул е получил 27 376 гласа, Узун – 24 913 гласа. Както подчерта председателят на избирателната комисия, въпреки че по време на гласуването бяха регистрирани технически нарушения, те няма да се отразят на изборните резултати. Избирателната активност е 54,56 процента.

Сегашният ръководител на гагаузката автономия на Молдова Ирина Влах вече поздрави победителя. „Народът на Гагаузия ви се довери и очаква от вас координирани действия, насочени към запазване на мира, стабилността, сплотяване на гагаузкото общество, развитие на нашата автономия и изграждане на конструктивни отношения с централната власт“, ​​каза Влах.

Кишинев направи всичко, за да предотврати избора на Хуцул

Както самата Гуцул заяви, тя възнамерява да установи диалог между автономията и официалния Кишинев. „Ние сме готови за диалог с Кишинев, но Кишинев не е готов“, каза тя. Избраният глава на Гагаузия също обеща на първо място да се заеме с връщането на жителите на автономията, тъй като всяка година все повече хора я напускат, отварят нови големи предприятия и възстановяват стари. Тя открои специално проблемите с лошата вода, липсата на канализация, лошата инфраструктура, за чието решаване поискаха избирателите.

Много по-интересна обаче е международната политика, която Хуцул планира да води. „Ние сме, така да се каже, проруска партия. Искаме да продължим да бъдем приятели с Руската федерация, да бъдем приятели с други страни. Не искаме никакви конфликти“, каза тя. „Това, което сега правят сегашните власти, развали отношенията с Русия по всякакъв начин, това засяга и Гагаузия. Но когато другите казват, че ще възстановим приятелските отношения с Русия, докато говорят за бъдещето, ние вече го правим ”, добави Хуцул. Сред нейните приоритетни планове са откриването на представителство на региона в Москва, деблокиране на износа на селскостопанска продукция за Русия (забраната беше въведена през 2022 г. поради нарушаване на карантинните изисквания). Освен това партията Шор води преговори с руски университети за откриване на университет в Гагаузия, след което завършилите да получават както местни, така и руски дипломи.

Проверка по рама

Трябва да се отбележи, че вторият кандидат – Григорий Узун – също се застъпи за активно сътрудничество с Русия, подобно отношение към Руската федерация е типично за автономията, следователно прозападната партия „Действие и солидарност“, управляваща в Молдова, не постави изобщо да предаде своя кандидат. Предизборната кампания обаче беше засенчена от известна опозиция от Кишинев, която заплаши местната ЦИК с наказателно преследване за изборни нарушения. Парламентът на автономията прие това като опит за осуетяване на вота.

Освен това Конституционният съд на Молдова започна да разглежда жалбата на правителството за проверка на конституционността на политическата партия Шор. В навечерието на изборите в Гагаузия бяха обискирани шефовете на гуцулския предизборен щаб. Още по-рано съдът осъди лидера на партията Илан Шор на 15 години затвор по делото за изтеглянето на 1 милиард долара от банките в страната.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ