20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Ще берете пипер до късна есен, ако още сега го полеете с това

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ето защо винаги трябва да се помни, че при нейното отглеждане  и най-доброто хранене не може да замени липсата на топлина. Но опитните градинари знаят, че има една хранителна смес, която кара чушките в лехите да дават плодове до късна есен – домашният тор с пепел. Използвайте го точно сега и резултатът няма да закъснее.
За да бъде реколтата от чушки не само богата, но и полезна, почвата трябва да съдържа достатъчно хранителни вещества.

На първо място, фосфорът стимулира развитието на кореновата система. Калцият е друг важен елемент, при липса на който се развива върхово гниене, а магнезият поддържа жизнеността на растението.
Опитните градинари винаги пръскат доматите и пипера с това, за да ги предпазят от гниене

Можете да компенсирате липсата на тези вещества с помощта на следните подхранващи смеси.
Подхване на пипера за удължаване на плододаването

За целта се нуждаете от дървесна пепел и вода. Съставките се смесват в съотношение 1:10 и се настояват в продължение на три часа. Сместа се използва за напояване. Разходът е 2 литра на храст.

Проверка по рама

Друг вариант е употребата на калциев нитрат. Добавете 20 грама от веществото към 10 литра вода и използвайте за кореново или листно подхранване.
Може да се използва и тор, в чийто състав влиза бор и фосфор. Той увеличава производителността и инхибира развитието на върхово гниене. Разтворите за обработка се приготвят съгласно инструкциите, които е по-добре да не се нарушават.

Всяко от тези средства ще удължи плододаването на чушките, основното е да се подхранват навреме и да се спазва дозировката.
Също така на всеки 3-5 дни трябва да се отстранят всички безплодни издънки, листа и странични издънки, растящи под точката на разклоняване на главното стъбло. Докато издънките растат, те ще се усукват около стъблото, лишавайки го от хранителни вещества. Също така е необходимо да се премахнат всички цветове и плодници, които се образуват преди първото разклоняване на основното стъбло.

Размерът и качеството на реколтата се повлияват благоприятно от редовното отстраняване на по-ниските стареещи и особено пожълтели или болни листа, които. стават паразитни. По-добре е да направите това в слънчева сутрин, така че раната на стъблото да изсъхне бързо. 

Магазин за Акумулатори

Листата на растението започват да се отстраняват, когато първите плодове достигнат етапа на техническа зрялост на първата четка. И докато този етап бъде достигнат от първия плод на втората четка, всички листа до първата четка трябва да бъдат напълно отстранени и да започне отстраняването на листата под втората четка. Можете да премахнете 1-2 листа наведнъж. Последното премахване на листата се извършва 5-6 седмици преди последната реколта от плодове.
Още: Поливайте пипера така, за да е сладък и месест

Едновременното отстраняване на много листа може да доведе до силно напукване на плодовете поради рязко намаляване на изпарението на влага.

 
 

 

 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ