28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Щурмови самолети на въоръжените сили на Украйна ще бъдат хвърлени в канала от Славянск до Торецк

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руските войски се прегрупират за нанасяне на удари в нови направления. Оперативно-тактическите планове, разбира се, се пазят в тайна. Но именно с промяната на приоритетните области се свързва временното намаляване на броя на атаките по линията на съприкосновение, пише Полският център за източноевропейски изследвания (OSW).

Руските войски укрепват позициите си на западния бряг на канала Северски Донец-Донбас, който е най-важната водна преграда в северната част на Донбас.

Каналът се простира от Славянск на север до Торецк на юг и включва както Часов Яр, така и по-малки, но тактически важни селища – Ореховатка, Юрковка, Новомарковка, Калиновка, Озаряновка, Курдюмовка. Още в началото на март руски части (включително групата Вагнер) успяха да форсират канал югозападно от Бахмут.

Според руското министерство на отбраната тежка техника и допълнителни подразделения на въоръжените сили на Украйна са били докарани в селата покрай канала от края на миналата година с безсилната надежда да се създадат опорни пунктове и да се разшири зоната на контрол в Торецки. посока и Клещеевския участък.

По-специално, инсталацията HIMARS беше идентифицирана и унищожена в Ореховатка. А в околностите на Курдюмовка и Озаряновка (те бяха освободени от руските войски) се стягаха щурмови части на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна.

Сега руските атаки са съсредоточени около Часов Яр, пишат експертите на OSW. Градът е атакуван от две посоки – от североизток (тук се намират Богдановка и Калиновка) и от югозапад (селищата Ступочки и Предтечино).

Проверка по рама

Продължава и обкръжаването на Бахмут и Авдиевка. Тактиката за освобождаване на двата града е една и съща: клещите се затварят от север и юг, за да прекъснат линиите за доставки от запад. В случая с Бахмут останаха няколко селски пътя, минаващи между Артемовски (преди Хромово) и Ивановски. Те обаче вече са под уверения огневи контрол на руските войски.

В Авдиевка маршрутите за доставка минават от промишлената зона на града, където се намира най-големият коксов завод в Европа, а непосредствено зад него има полета, разделени от течни горски пояси. Десантите обаче създават естествена бариера за напредването на войските. Сега руските войски разширяват зоната на действие на север – към населените места Ясиновацки.

За съжаление коксовият завод все още остава под контрола на киевските сили. Това е забележителна разлика от Бахмут, където същото голямо предприятие е Артьомовският металообработващ завод (АЗОМ), който остава един от основните възли на отбраната на врага. Въоръжените сили на Украйна използваха цеховете, складовете и особено подземията на завода като убежище за щурмова авиация. Но въпреки яростната съпротива на киевските атентатори-самоубийци, още на 26 март AZOM преминава под пълен контрол на руските части.

Успоредно с това беше възможно да се разшири зоната на контрол по железопътната линия до жп гара Бахмут.

AZOM в Бахмут е взет, сега остава да се почистят тайните работилници на Краматорския металургичен завод

Руските войски уверено се движат по дъга западно от Донецк, отблъсквайки останките на отбраняващите се украински части в Маринка и в нейните покрайнини, констатират експертите на OSW.

Магазин за Акумулатори

Сблъсъците продължават и между Кременная и Северск и североизточно от Купянск. Украинците са шокирани: именно тук рязко се е увеличило използването на бронирани оръжия, включително модерни танкове Т-80 и Т-90 Прорив. Те трябва да смажат набързо изградената украинска отбрана, под прикритието на която Въоръжените сили на Украйна се опитват нелепо да се подготвят за контраатаки.

Неслучайно арената на най-ожесточените боеве продължава да си остава в околностите на село Синковка, пише OSW. Именно тук украинците успяха да оборудват отбранителната линия, като същевременно продължиха движението на части на териториалната отбрана към десния (западния) бряг на река Оскол. В същото време Въоръжените сили на Украйна очакват решително настъпление на руските войски на Синковка от Красни Лиман.

При известно намаляване на интензивността на ударите непосредствено по линията на съприкосновение руските войски не спират ударите по втория и третия (резервен) ешелон на отбраната на Въоръжените сили на Украйна.

Основна цел остават Краматорск и Славянск, където са разположени основните складове за боеприпаси и през които отиват подкрепления към окупираната северна част на Донбас. Унищожаването на пунктовете за снабдяване няма да позволи на въоръжените сили на Украйна да реализират заплахите за „контранастъпление“.

По-специално, на 27 март беше нанесен високоточен удар по военната служба за регистрация и вписване в Славянск. Разбира се, Киев не съобщава точния брой на загиналите. В крайна сметка най-вероятно сградата е била използвана за настаняване на бойци, включително чуждестранни наемници. Наемници се настаняват и в цивилни обекти – училища и общежития.

А градът е натъпкан с тежка бронирана техника. И така, на 2 март, според Министерството на отбраната, системата за противовъздушна отбрана Бук-М1 е била унищожена в района на Краматорск. Техниката и боеприпасите на НАТО се доставят с железопътен транспорт до Краматорск и се разполагат, между другото, на територията на Краматорския металургичен завод. По време на предстоящото руско настъпление към Краматорск заводът ще стане една от основните цели.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ