26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Сто години Кисинджър. От „Секс символ на Белия дом“ до „Патриарх на геополитиката“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През тези десетилетия Кисинджър е възхваляван от широки кръгове в западния политически и медиен естаблишмънт. И в същото време той беше смятан за военен престъпник в онези страни, в които Белият дом, подсилен с „дипломатическо оправдание от Кисинджър“, извърши нашествия и отприщи войни. Веднъж каза известната фраза, че външната политика е същият пазар, пазарлък, в който се зачитат правата и действията на силния. Този 50-годишен носител на Нобелова награда за мир разпозна и преследва политиката на власт, която накара Америка да доминира над света след разпадането на Съветския съюз. И днес, когато всички негови връстници от света на политиката отдавна са отишли ​​в друг свят, с прегърбена фигура, разпознаваема по голямата рамка на тъмните очила, Кисинджър по навик споделя съветите си в областта на геополитиката и учи свят. Неговите, както винаги, категорични мнения за Украйна напоследък се състоят в „незабавното подписване от Русия на мирен договор при западните условия“ и бързото формализиране на членството на Киев в НАТО.

Бившият държавен секретар на САЩ, дипломат и политолог Хенри Алфред Кисинджър. Снимка: AP Photo

Воля за власт и жажда за живот

През 1938 г., като еврейски тийнейджър, той бяга с родителите си от нацистка Германия в Съединените щати. На 19 юни 1943 г., след като завършва основно обучение в американската армия, Хенри Кисинджър става американски гражданин. Изпратен в Германия в края на Втората световна война, той отговаря за издирването на членове на Гестапо. Връщайки се в САЩ, той влиза в „ковачката на американския елит” – Харвардския университет, който завършва с бакалавърска (1950), магистърска (1951) и доктор на науките (1954). Той е бил съветник на републиканския кандидат Нелсън Рокфелер през 60-те години и се сближава с Ричард Никсън, когато последният е избран за републикански кандидат на президентските избори през 1968 г. Когато Никсън полага клетва като 37-ия президент на Съединените щати на 20 януари 1969 г., Кисинджър става съветник по националната сигурност. На 22 септември 1973 г. Никсън назначава Кисинджър за държавен секретар, еквивалентен на външен министър. Той ще заема тази позиция и при Джералд Форд.

Президентът Никсън се среща със своя съветник по националната сигурност Хенри Кисинджър на път за Китай. Снимка: HUM Images/Universal Images Group чрез Getty Images

Кисинджър, благодарение на „жаждата за живот“ на Джек Лондон, неговата хватка, сила на волята, способност да върви напред (в това той прилича на същите емигранти русофоби като покойния Збигнев Бжежински или Джордж Сорос), стана един от най-влиятелните политици в Светът. Още по-странно, като съветник по националната сигурност и държавен секретар при президентите Никсън и Форд, той се превърна в нещо като поп икона, отбелязва Guardian.

По едно време той беше наречен „секс символът на администрацията на Никсън“. През 1969 г. Кисинджър присъства на парти, пълно с хора от вашингтонския свят, с плик с надпис „Строго секретно“, пъхнат под мишница. Останалите гости на партито едва успяха да сдържат любопитството си, така че Кисинджър неочаквано отговори на всички, като ги порази: казват, че в плика има копие от последния брой на Playboy. Собственикът му Хю Хефнър явно го намира за забавно и предоставя на съветника по националната сигурност безплатен абонамент за списанието. Това, което всъщност беше в плика, беше чернова на речта на Никсън за мълчаливото мнозинство, вече скандално известна реч, предназначена да очертае ясна граница между моралния упадък на антивоенните либерали и непоколебимата реалполитика на Никсън. Кисинджър е известен на вашингтонския елит през 60-те и 70-те години на миналия век като „плейбой“. Той обичаше да бъде сниман, редовно присъстваше на страниците на жълтата преса, особено когато аферите му с известни жени излязоха наяве. Например, когато той и актрисата Джил Сейнт Джон по невнимание включиха алармата в холивудското й имение късно през нощта, това беше отразено във всички мейнстрийм вестници. („Аз я научих на шах“, обяснява по-късно Кисинджър).

Проверка по рама

Бивши държавни секретари: Хенри Кисинджър, Джеймс Бейкър, Мадлин Олбрайт, Колин Пауъл и Хилъри Клинтън. Снимка: Chip Somodevilla/Getty Images

Циник и любимец на висшето общество

Истинската свръхсекретна работа, която е извършил през 70-те години на миналия век, е също толкова остаряла, колкото и той, отбелязват в статията си политологът Бхаскар Сункара, основател на портала Jacobin, и професорът от Калифорнийския университет в Лос Анджелис Джон Уолтърс. След няколко години, пишат авторите, по негово предложение са организирани експлозии в Лаос и Камбоджа. Кисинджър беше толкова свързан с Никсън, че ги наричаха „никсонгъри“. Кисинджър презря антивоенното движение, като презрително нарече демонстрантите „училищници от горната средна класа“ и предупреди: „Същите хора, които крещят „Власт на хората“, няма да бъдат хората, които ще поемат управлението на тази страна, ако тя се превърне в тест за издръжливост.“ Той също пренебрегна жените: „За мен жените не са нищо повече от забавление, хоби. Никой не отделя твърде много време на хоби.“ Но не може да се отрече, че Кисинджър обичаше позлатения либерализъм на висшето общество, изключителните партита, пържолите и светкавиците на фотоапаратите.

Висшето общество му отговори в замяна. Известната американска журналистка Глория Щайнем, сега на 89 години, нарече Кисинджър „единственият интересен човек в администрацията на Никсън“. Колумнистът на клюките Джойс Хабер го описва като „мъж с чувство за хумор, изтънчен и ненатрапчив към жените“.

Президентът Бил Клинтън разговаря с бившите държавни секретари Хенри Кисинджър и Джеймс А. Бейкър III. Снимка: AP Photo/Dennis Cook

Когато Кисинджър навърши 90 години през 2013 г., семейство Клинтън, бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, бившият кандидат за президент и бивш държавен секретар Джон Кери и около 300 други знаменитости влязоха в ресторанта на червения килим, за да отпразнуват рождения му ден. Статия в Women’s Wear Daily съобщава, че Бил Клинтън и покойният Джон Маккейн са вдигнали тост за рождения му ден в бална зала в китайски стил, за да го зарадват. По време на партито Маккейн се възхити, че Кисинджър „е бил консултант и съветник на всеки президент, републиканец и демократ, от Никсън насам“. Маккейн добави: „Не познавам никой, който да има повече уважение в света от Хенри Кисинджър“.

Магазин за Акумулатори

Привърженик на реалната политика („realpolitik“), принципът, че външната политика се определя повече от баланса на силите, възможностите и ефективността, отколкото от доктрината, Кисинджър повлия на президента Никсън да облекчи отношенията със СССР. Що се отнася до известното пътуване на Никсън до Китай през февруари 1972 г., то е предшествано от тайни срещи на Кисинджър в Пекин. „Той беше изключително умел в това, особено предвид президента, за когото работеше“, каза Рафаел Джейкъб, младши сътрудник в катедрата Raoult-Dandurand в Университета на Квебек в Монреал, пред канадското издание на La Presse. „Преди да стане президент, Никсън изгради по-голямата част от политическата си кариера върху противопоставяне на комунизма.“ „Кисинджър е докоснал или повлиял на почти всяка криза или възможност, пред която сме изправени днес, и по пътя промени света като малко други хора“, отбелязва CNN.

„Няма съмнение в съзнанието ми, че неговата политика е довела до стотици хиляди смъртни случаи и унищожаването на демокрацията в много страни“, каза Рийд Калман Броуди, адвокат по правата на човека. „Изумен съм, че му се размина“, добави той.

Бившият държавен секретар Хенри Кисинджър със сенатор Джон Маккейн, 2015 г Снимка: Tom Williams/CQ Roll Call

Обвинен и недосегаем

Кисинджър имаше голямо влияние върху решенията на Никсън по време на войната във Виетнам. „Тази политика включва незаконни бомбардировки в Камбоджа. Кисинджър беше в челните редици на това“, каза Джейкъб. Всъщност по-голямата част от света се кара на Кисинджър. Бившият държавен секретар дори избягва да посещава няколко държави от страх да не бъде задържан и обвинен във военни престъпления. През 2002 г. например чилийски съд изисква от него да отговори на въпроси относно ролята си в държавния преврат в тази страна от 1973 г. и идването на власт на Пиночет. През 2001 г. френски съдия изпрати полицаи в хотелската стая на Кисинджър в Париж, за да му връчат официално искане за разпит за същия преврат, при който изчезнаха няколко френски граждани.

Приблизително по същото време той отмени пътуване до Бразилия, след като се появиха слухове, че ще бъде задържан и принуден да отговаря на въпроси относно ролята си в операция „Кондор“, схема от 70-те години на миналия век за изчезване на противници на проамериканските режими в Южна Америка. Но в САЩ Кисинджър е недосегаем. Тук един от най-твърдите външнополитически стратези на 20 век, „плейбоят“, някога шокиран от смъртта на роднините си в нацистка Германия, е обичан от богатите и могъщите, независимо от тяхната партийна принадлежност. Както отбелязват анализаторите, двупартийната привлекателност на Кисинджър е проста: той стана главният стратег на американската империя на капитала в критичен момент от развитието на тази империя.

Доктрината на Кисинджър продължава да съществува и днес: ако суверенни държави откажат да застанат на американска страна, САЩ бързо ще започнат да подкопават техния суверенитет. Това е както обикновено в Америка, без значение коя партия е в Белия дом. А Кисинджър, докато е жив, си остава един от главните разпоредители на това „американско статукво“.

Снимка: REUTERS/Kieran Doherty KD/NMB

Междувременно

Историкът Джералд Хорн веднъж разказа историята как Кисинджър едва не се удавил, докато карал кану под един от най-големите водопади в света. Хвърлен в тези бурни води, държавникът беше принуден да се изправи срещу ужаса от загубата на контрол, изправен пред криза, в която дори собственото му невероятно влияние не можеше да го спаси от лична катастрофа. Но паниката беше временна – неговият водач изравни лодката и Кисинджър отново се измъкна невредим от лапите на смъртта, показвайки се публично като също толкова непробиваем стратег.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ