28.8 C
София
сряда, юли 24, 2024

Страшен скандал: Небостъргачът „Златен век” е незаконен (СНИМКИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Артекс“ загуби делото срещу заповедта на главния архитект на София Здравко Здравков, с която той отказва да одобри промените в конструкцията на небостъргача „3латен век“, показа проверка на „Филтър“. Както вече стана ясно „Артекс“ на семейството Весела и Пламен Мирянови започна поредна битка за узаконяване на бетонния мастодонт в сърцето на столичния квартал „Лозенец“.

120 млн. лв.: Велико Желев опитал да купи небостъргача „Златен век“

Увереността, че фамилията ще спечели битката срещу главния архитект и гражданите на елитния софийски район най-вероятно идва от политическата подкрепа, осигуряване по всевъзможни начини във времето. Няколко правителства направиха всичко възможно сградата  бъде довършена.

И още нещо – от „Артекс” гордо обявиха, че са спечелили делото срещу ДНСК и ще продължат да строят бетонното чудовище, което е с много изменения в проекта и разрешителното за строеж.

На 23 февруари обаче главният архитект Здравко Здравков отказва със заповед №САГ24-РА51-48. Въпросната заповед досега бе държана в тайна и Мирянови опитаха да я преборят в съда.

Проверка по рама

Темида обаче застана на страната на Здравков. Решението на първа инстанция по спора гласи: „Отхвърля жалбата на „Артекс Златен век“ против заповед № САГ24-РА51-48/23.02.2024 г. на главния архитект на Столична община. Осъжда „Артекс Златен век” ООД да заплати на Столична община сумата от 400 лева за разноски по делото. Решението подлежи на касационно оспорване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд“.

Делото започва през март и приключва на 1 юли. Всъщност „Артекс“ са поискали от архитект Здравков да одобри изменение на първоначалния проект за строежа на сградата, като се допълни разрешителното за строеж, защото междувременно са направени много изменения в конструкцията. Той отказва. Тези промени ги няма в разрешителното за строеж, става ясно от решението на съда. И те са съществени.

Едната е, че са премахнати два автомобилни асансьора. Друго изменение е, че липсва евакуационното стълбище с площадки и рамена от кота -10.75 до кота +0.10. Така се затваря стълбищната клетка с плоча на всяко от подземните нива и са се оформили обслужващи и технически помещения. Променени са и контурите на плочите от ниво 4 до ниво 29.

Изградена е стоманена козирка на една от котите, която е подпряна на стоманобетонова плоча и стоманени колони. Съоръжението го няма в разрешителното за строеж.

От „Артекс“ са добавили и друга придобивка извън проекта и разрешителното – покрив на клуб на кота +106.70, както и зона за аварийно-спасителни дейности, кухня към клуба с тераса на кота +103.17, изпълнена с ламарино-бетонни плочи и стоманени греди. Допълнително е изградена и стоманена конструкция на ниво 30. Това е стоманен куполен покрив с архитектурни елементи до кота +121.10, пише в решението на съда.

„Обектът е реализиран на груб строеж, след който могат да бъдат извършвани довършителни работи, но не и такива, изменящи съществено неговата конструкция“, пише в решението на съдия Красимира Милачкова. „Артекс“ са искали 11 пъти от Здравков да допълни разрешителното за строеж с новите конструкции, но той отказва.

Магазин за Акумулатори

По загубеното от „Артекс“ дело е прието заключение на съдебно-техническа експертиза. Вещото лице посочва, че в представеното конструктивно становище проектантът по част „Конструктивна“ е обяснил геометричните промени в елементите от сградата с цел обособяване на нови помещения.

Въпреки становището, че няма да има последствия за сградата, съдът приема, че „Артекс“ не са имали право своеволно да променят одобрения инвестиционен проект, а главният архитект на София е в правото си да откаже измененията със заповед.

Материалът Страшен скандал: Небостъргачът „Златен век” е незаконен (СНИМКИ) е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ