-1.2 C
София
понеделник, декември 4, 2023

Страшна промяна: Полковник от ДС с милиони в КТБ ще разпределя милиардите на НКЖИ

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Страшната промяна в ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), през която минават милиарди левове от еврофондовете, вече е факт.
Новият тричленен директорски борд е представен на работещите, след като смяната е вписана в Търговския регистър, предаде „Медиапул“.

Новият председател на Съвета на директорите е Камен Диков – бивш шеф на „Напоителни системи“ и неслучил се началник в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Той е от квотата на „Продължаваме промяната“.
Бившият военен контраразузнавач и щатен сътрудник на Държавна сигурност о.р. полк. Васко Балабанов пък е назначен за член на директорския борд на НКЖИ. Той влиза в управлението от квотата на ДПС.

Така единствено новият генерален директор инж. Мария Генова има нещо общо с железниците. Тя работи в НКЖИ от десетина години от времето на ГЕРБ.
Най-интересен в новият директорски борд е бившият контраразузнавач Васко Балабанов. Той е на 63 години от Пловдив. Бил е щатен служител на Държавна сигурност в управление III (военното контраразузнаване). Назначен е за разузнавач през 1985 г. След промените през 1990 г. остава на работа в Министерството на отбраната.

Проверка по рама

Една от компаниите на Балабанов, в чието ръководство е бил, „3 СОТ“ ЕАД, е била и сред „юридически лица, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените“ от фалиралата КТБ.
Балабанов участва и е бил в управлението на редица фирми, свързани със строителство, имоти и охрана, показва справка в Търговския регистър. Сред тях са „ВИП Секюрити“, „Прокюрмънт Интернешънъл“ ЕООД, „Роялстрой ЛБ“ ЕООД, „Еко Уотър Солюшън“ ООД. „ВИП Секюрити“ беше единственият кандидат за безплатното разпространяване на вестници.

В съобщението на транспортното министерство Васко Балабанов е представен като „офицер по логистично осигуряване“ от Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Той е и „доктор по организация и управление на сигурността“ от Академията на МВР в София.

Материалът Страшна промяна: Полковник от ДС с милиони в КТБ ще разпределя милиардите на НКЖИ е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ