20.2 C
София
вторник, юли 16, 2024

Ступор! Политическите мушмороци треперят, но не от изборите в България

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Първо, българската партийна система е изкуствено създадена. Категориите ляво, дясно и център са внесени по второ направление. Това са етикети без съдържание – те са продукт на политическа игра отпреди повече от 30 години, дължаща се на покойния Андрей Луканов и менажирането на т.н. „български преход” по късносъветски и перестроечен модел.

Второ, българските политически партии не представляват съответните социални групи, затова не може да има разделение – ляво, дясно и център. По тази причина, дори да пренебрегнем за момент външния фактор, което е трудно да си представим, българската политическа система е мъртвородена – тя не може да представлява нещо, което го няма.

Тя представлява само себе си – в този смисъл нейната смърт даже се забави. Всъщност това не може да бъде и смърт – тя е мъртвородена и даже не може и да умре. Оттук-нататък всичко останало са само подробности от пейзажа и как точно ще ги коментираме – оставям на вашите колеги журналисти. Аз не намирам това за сериозно занимание. Това заяви политическият анализатор проф. Иво Хистов пред Валерия Велева от Епицентър.

За пореден ярък път, на едно основно качество на българските, пази Боже, политици – не за последните 30 години, а за много по-голям период, след Първата световна война – говоря за политическа класа „страхливец”, съставяща бита страна, бит народ в своите три войни.

Това създава един страхов комплекс в българския политически елит, независимо как той е конструиран, а той е конструиран изкуствено, това е повече от ясно. И оттук-нататък всички тези обяснения с вътрешни фактори са, казано, несериозни, те са следствие, а не причина.

Проверка по рама

Истината е, че българските политически мушмороци са осъществили нисък профил върху терена, защото ги е страх да поемат дори минимална отговорност по една много проста причина – те са външно зависими от два фактора, които те изчакват, добави още той.

Първият фактор е, какво ще се случи в Америка, който е най-важният – каква власт ще дойде в Белия дом. Оттам какво ще бъде нейното отношение към Русия, оттам към войната между Америка и Русия в Украйна и оттам за положението на Европа към Русия и Украйна, оттам периферните фронтови квазидържавни образувания като България какво положение трябва да заемат.

Затова нашите политици тупат топката, извършвайки тези неособено логични движения, изчаквайки това, което трябва да се случи. Ще има някакво отпушване на ситуацията, което няма да реши фундаменталния проблем за пълната изкуственост на българската политическа система, чак през есента.

Този промеждутък е значим, поради поемането на ангажименти по украинско направление, смятайте – антируско и проамериканско. Повече от ясно е, че българските политици са разкрачени между русофилските настроения на населението и императивите на външния хегемон, чийто марионетки са те. Резултатът е този, който виждаме. Ступор!

Материалът Ступор! Политическите мушмороци треперят, но не от изборите в България е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ