17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Сушени цветове от еньовче ще ви спасят от диария

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В самия разгар на лятото полята са покрити с ароматен златист килим, особено когато разцъфне едно от най-ароматните растения – еньовчето. С лечебна цел се  използва пресен сок (за информация в аптеките го има на капсули), като и билката еньовче.
Можете да си приготвите сушена билка по следния начин: срязват се върховете на стъбла с дължина 20-30 см, събират се и се връзват на снопче и се слагат да се сушат в проветриво помещение или на сянка пак на въздух. Получава се 20% сушена билка.

Тя се държи в добре затворени буркани.

• При затруднено уриниране и възпаление в бъбреците от преохлаждане си пригответе чай от еньовче: на 2 чаени лъжички сушена билка са нужни 250 мл вода. Водата се слага да заври и да ври заедно с билката 1-2 минути. Препоръчително е на ден да се изпиват по 2-3 чаши такъв чай. Може да се използва и външно, тогава е нужно на чаша вода само 1 чаена лъжичка от билката. И се правят компреси за лечение на травматични и термични увреждания на кожата.  
• При нарушения в работата на стомашно-чревния тракт е нужно да си приготвите отвара: слагате в термоса 1 супена лъжица от билката еньовче, заливате с половин литър гореща вода и оставате да престои 4 часа. Приема се по 100-150 мл, 4 пъти на ден.

• При диария смелете в кафемелачката сушени цветове от еньовче и приемайте по 2 грама.  
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ