30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Тайни признаци на сърдечна недостатъчност

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Това тежко заболяване често се открива у пациентите чак когато състсоянието на сърцето вече значително се е влошило. Както пишат специалисти, това в значителна степен е свързано с факта, че в 70% от случаите причините за сърдечната недостатъчност е неизвестна. 

Задухът е един от първите сигнали, които човек усеща при сърдечна недостатъчност, и то задух както при физическо натоварване, така и в покой. Канадски изследователи обаче открили един от най-ранните признаци на приближаващата сърдечна недостатъчност и, разбира се, възможни методи за предотвратяването й.

 

Както показали резултатите, промените в изработката на енергия сигнализира за влошаване на сърдечната функция. „Ние бяхме учудени, откривайки, че нарушенията в регулацията на изработката на енергия е най-ранният признак на сърдечна недостатъчност – пояснява кардиологът д-р Делгадо-Олгуин, един от авторите на изследването.

– Обикновено медиците свързват изработката на енергия с по-късни стадии на сърдечната недостатъчност, но нашите резултати показват, че в крайна сметка, това може да е причина за сърдечна недостатъчност, а не резултат от нея.“ 

В здравото сърце специфична белтъчина помага да се поддържа балансирано използване на енергията чрез потискане на друга белтъчина, която понижава изработката на енергия. Изследователската група анализирала голям набор от данни за изработката на белтъчината в човешкото сърце в ранни стадии на сърдечна недостатъчност, като учените открили, че тя е по-малко активна. Вследствие на това белтъчината, понижаваща изработката на енергия, е много активна. Така енергийната обмяна в сърцето е изкарана от равновесие.  

Проверка по рама

„Има много гени, които помагат да се регулира изработката на енергия в нашия организъм, но ние успяхме да определим измененията в определени белтъчини, които се случват дълго преди сърдечния пристъп“, обяснява д-р Делгадо-Олгуин. 

Определяйки промяната в изработката на енергия като ранен признак на сърдечна недостатъчност, изследователите се заели да изучават как може да се предотврати нейното развитие. Те открили понижена активност в един от метаболитните пътища, регулиращи енергийната обмяна. 

Учените възпроизвели тази ситуация върху лабораторни мишки и се опитали да предотвратят сърдечната недостатъчност, въздействайки на този път и увеличавайки изработката на енергия. При лабораторните животинки сработила тази практика. 

„Това изследване показва, че може да се променят определени метаболитни пътища, за да се предотврати сърдечната недостатъчност, преди да започне физическото увреждане на сърцето – казва в заключение д-р Делгадо-Олгуин. – Нашата разработка подготвя почвата за откриване с помощта на изследвания на деца и възрастни, подложени на по-висок риск от сърдечна недостатъчност и провеждането на мерки за нейното предотвратяване.“

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ