13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

ТАЙНО: Бойко 5 пъти се срещал с Киро и Асен, ГЕРБ натиска за жена-премиер

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Бойко Борисов вече има предложение за министър-председател с първия мандат и той ще е жена. Името й се пази в строга тайна и е загадка дори за най-близките му съпартийци. Борисов планира представянето й да се превърне в истинска сензация, както се случи с издигането на проф. Николай Габровски за премиер, когато дори ключовите фигури от ГЕРБ ахнаха от изненада.

Дамата със сигурност няма да е от редиците на партията, а доказан специалист и авторитет в своята област. Борисов имал намерение голяма част от екипа на бъдещия проектокабинет също да бъде съставена от жени. Знак, че залага на тях, е и фактът, че за първи път парламентарната група на ГЕРБ в сегашния парламент се ръководи от „слабия“ пол.

Председател е Десислава Атанасова, а нейни заместнички Теменужка Петкова и Деница Сачева, което досега не се е случвало в историята на формацията.

Преговорите за съставянето на правителство преминават през безброй перипетии с променлив успех за евентуално постигане на съгласие. След като „Продължаваме промяната“-ДБ и ГЕРБ-СДС си стиснаха ръцете за промени в законите за домашното насилие, изменението на климата и прането на пари, Росен Желязков бе избран за председател на парламента.

Проверка по рама

Същевременно ПП-ДБ заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ. Борисов направи още една крачка назад и дори намекна, че може да се откаже от свой проектокабинет, а да подкрепи такъв на втората политическа сила, но постави условие. Изискването е „Промяната“ и „Демократична България“ да заявят открито, че ще управляват с ГЕРБ. Такова обещание все още не е дадено.

Източници на „Филтър“ довериха, че Борисов е имал поне четири-пет лични срещи с Кирил Петков и Асен Василев. Те се провеждали на известно само на тримата място, а информация за водените разговори засега не е изтекла.

До окончателна договорка очевидно засега не се е стигнало, защото харвардците често менели мнението си и били доста по-непостоянни във визията си за бъдещето, за разлика от „Демократична България“.

Приближени до Борисов твърдят, че той би дал рамо на Петков-Василев-Иванов единствено ако те заложат на експертен кабинет, съгласуван с ГЕРБ, от какъвто харвардците бягат, защото твърдят, че така отговорността ще се размие.

Вариантът ГЕРБ да търси подкрепа от БСП, ДПС и ИТН е малко вероятен, тъй като Борисов бил убеден, че това ще нанесе имиджови щети на партията му непосредствено преди важните местни избори през есента. Усложняването на преговорите кара мнозина да мислят, че надеждите за съставяне на правителство, които бяха сравнително силни през миналата седмица, започват да се изпаряват.

Материалът ТАЙНО: Бойко 5 пъти се срещал с Киро и Асен, ГЕРБ натиска за жена-премиер е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Магазин за Акумулатори

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ