22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Тайно и под пара: Французи оцениха оборудването на АЕЦ „Белене“, сглобката продава

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Българско дружество на френска одитна компания, която се оказа неизвестна за българските ядрени експерти, е извършила скоростно оценката на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“, за чиято продажба в Украйна правителството ни преговаря. Вече е готов секретен доклад, който ще бъде представен на българските депутати за вземане на следващи решения. В началото на юли те дадоха на министъра на енергетиката 60 дни за провеждане на преговори с Киев за подобна сделка.

Първите разговори за нея станаха веднага сред посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София на 6 юли, макар решението на парламента да влезе в сила на 11 юли след публикуването му в Държавен вестник.

В края на юли от енергийното министерство и НЕК казаха, че ще се извърши оценка на оборудването „от независим лицензиран оценител, който ще бъде избран в съответствие с българското законодателство“. Подробности за процедурата, обхвата на поръчката, стойността ѝ и срокове за изпълнението не бяха дадени.

Миналия вторник премиерът Николай Денков, след среща със Зеленски в Атина, обяви, че в момента се изготвя оценката. Цяла седмица опитите на Mediapool да разбере кой извършва този важен за цената от евентуалната сделка одит срещаха съпротивата на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), който се оказа, че я е възложил, защото може да избегне задължителната обществена поръчка.

Проверка по рама

Все пак накрая от БЕХ обявиха пред Mediapool единствено, че оценката е извършена от „Мазарс Консълтинг“ ЕООД. Нейни управители са двама гърци, а тя е дъщерно дружество на „Мазарс“ ООД, на свой ред притежание 90 процента на френската одиторска и консултантска компания „Мазарс“ и 10 на сто на гърка Атанасиос Петропулос, който е и управител на „Мазарс Консълтинг“.

Всичко е тайна

Как и по какви критерии е избрано дружеството, колко му е платено и какъв е резултатът от оценката, от „Българския енергиен холдинг“ заявиха, че е търговска тайна и никакви аргументи, че не може толкова важен въпрос от обществено значение да е конфиденциален, не промениха мнението на възложителя.

По информация на Mediapool в процедурата, която е била само за специално поканени компании, са участвали също така „ПрайсУотърхаусКупърс“ и „Ърнст и Янг“ като и двете са имали за подизпълнители консултанти с практически опит в ядрената сфера.

Последната е била привлякла като технически партньор българското дружество „Джи Си Ар“ на председателя на Българския атомен форум Богомил Манчев, чиято предишна фирма „Риск Инженеринг“ бе консултант и подизпълнител на руската „Атомстройекспорт“, произвела оборудването за АЕЦ „Белене“. Възможно е да е имало и други поканени да дадат оферти. Предпочетена обаче е тази на „Мазарс“.

Кой е изпълнителят!?

Магазин за Акумулатори

Редица ядрени експерти казаха, че не познават работата на „Мазарс“. БЕХ защити избора си с аргумента, че това е глобална организация за професионални услуги. Опитът в ядрената енергетика явно е бил без значение.

Според данните от официалния сайт на компанията шапка тя предлага финансови консултации в глобален мащаб и има присъствие в редица държави в Северна и Южна Америка, в Африка и Близкия Изток, в Азия, както и в почти всяка страна в ЕС. Българската „Мазарс“ ООД работи от 2017 г., а година по-късно е създадено и дружеството „Мазарс Консълтинг“ ЕООД, с което е сключен договорът на „Българския енергиен холдинг“ за оценката на оборудването за АЕЦ „Белене“.

Френската „Мазарс“ предлага на своите клиенти одиторски, финансови, счетоводни, данъчни и правни услуги в областите на транспорта и логистиката, авиацията, телекомуникации, медии, недвижими имоти, фармацевтика, агробизнес и много други, сред които и енергетика. В енергетиката обаче са посочени петрол, газ, възобновяеми енергийни източници, инфраструктура, но не и ядрени технологии.

Сред десетките дейности на българското му дружество, взело поръчката за АЕЦ „Белене“, е записано и, че се занимава с консултантски услуги в енергетиката. В Търговския регистър има публикувани само два финансови отчета – за 2019 и 2020 г., като в последната приходите са 185 хил. лв., но не е посочено от какъв вид услуги.

„Мазарс Консълтинг“ също така изготвя финансови анализи, актюерски сметки, всякакъв вид оценки и допускания, издаване и продажба на книги. Подготвя и анализи относно добрата организация на бизнеса, пазарни проучвания, такива за финансово и организационно реструктуриране на бизнеси както и въвеждане на нови техники на мениджмънт. Занимава се също така с консултации за аусорсинг, оценка на придобивания, продажби, закупувания или сливания; консултантски услуги при инвестиции и още множество други дейности.

И други неизвестни

И докато все пак обществеността ще трябва да научи определената от този одит крайна цена на беленските реактори, която ще е репер за воденето на преговорите с украинците, не е сигурно дали правителството или БЕХ ще кажат каква е методиката, по която е извършена оценката.

Според експерти за толкова кратко време е възможно – и то под въпрос, да се извърши единствено проверка по документи и сверяване на фактурите на полученото оборудване и наличното на площадката на АЕЦ „Белене“, но това не е сериозен подход. „Това можеше и НЕК да направи“, коментират те. Някои от тях се опасяват от подценяване на оборудването. „Националната електрическа компания“ вече продаде на руснаците оборудването от предишния проект за строеж на втора атомна централа, произведено от чешката „Шкода“, на по-ниска стойност от определената. Нищо не пречи сега да се случи същото.

Друг аспект от оценката е дали тя е накуп или са остойностявани всеки от различните компоненти от оборудването. Вероятно са оценявани поотделно, тъй като от Министерството на енергетиката преди време бяха казали, че се чака и анализ от АЕЦ „Козлодуй“ дали на действащата ядрена централа ще ѝ трябва част от оборудването. Този анализ още не е готов, а единият от парогенераторите на VІ реактор на АЕЦ „Козлодуй“ системно протича и от миналия октомври три пъти бе спиран за отстраняване на течове.

Все още не е ясно и дали Украйна смята да купи цялото оборудване накуп или има интерес само към отделни компоненти. Въпреки че преди десетина дни Зеленски потвърди интереса на Киев към оборудването, досега не е влизано в детайли по намеренията на украинската страна.

От енергийното министерство пък очакват от парламента да им даде повече от сегашните изтичащи 60 дни за разговори с Украйна.

Материалът Тайно и под пара: Французи оцениха оборудването на АЕЦ „Белене“, сглобката продава е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ