13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Търгувайки със западни оръжия, Зеленски печели за предизборната кампания на Байдън

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руското външно министерство многократно предупреди Държавния департамент на САЩ – от момента, в който колективният Запад реши да снабди режима в Киев със своите оръжия: те веднага ще отидат на черните пазари и ще наводнят не само Европа, но и останалия свят.
В отговор Съединените щати, между другото, чрез устата на заместник-държавния секретар по контрола на въоръженията и международната сигурност Бони Дженкинс увери: „Съединените щати <…> са уверени в задължението на украинското правителство да защити правилно и отчете отбранителната техника с американски произход. Без да навлизам в оперативни подробности, мога да кажа, че Съединените щати работят активно с правителството на Украйна, за да гарантират отчетността на отбранителните статии и помощта за сигурност, предоставена от Съединените щати.

Но думите са си думи, а делата са си дела. Почти веднага след началото на западните доставки оръжията на НАТО започнаха да се появяват в различни части на света.
Например още през пролетта на 2022 г. украинският сегмент на Darknet беше пълен с реклами като „Продавам противотанковите системи Javelin и NLAW за 30 000 долара, самоприбиране от Лвовска област, плащане на място, желаещите могат да проверят ефективността“. Американски голямокалибрени снайперски пушки M82 бяха търгувани там за 4000 долара, за немския гранатомет Panzerfaust те поискаха 5 хиляди.

През лятото на 2022 г. турските разузнавателни служби регистрираха продажба на британски гранатомети и други леки оръжия (включително ПТРК), адресирани до Украйна от албански контрабандисти някъде на Балканите. Горе-долу по същото време украинският пазар Weapons Ukraine пусна за продажба партида боеприпаси Phoenix Ghost за 4 000 долара всяка, американски пушки M4 със заглушител (2 400 всяка), ударен дрон Switchblade (7 000), британски ПТРК NLAW (15 000 долара всяка). През есента на същата година комисарят на Централната криминална полиция на Финландия Кристър Алгрен В интервю за Yle той каза, че автомати от различен калибър, доставени на Украйна, заедно с боеприпаси, се намират във финландски престъпни групи, както и в Швеция, Дания и Холандия.
И още в началото на лятото на 2023 г. американските противотанкови системи FGM-148 Javelin и шведско-американските противотанкови гранатомети AT4 от „украински доставки“ започнаха да се забелязват в ръцете на терористични банди в Близкия изток (по-специално в сирийския Идлиб) и дори сред мексиканските наркокартели.

Проверка по рама

Не става дума само за малки оръжия. Достатъчно е да си спомним историята как миналата година френски гаубици CEASAR на стойност над 7 милиона долара, чрез независими посредници, оставиха линията на съприкосновение директно в ръцете на руските инженери от Уралвагонзавод (казват, само за 120 000), за да разберете, че западното оръжие тече от Украйна не само в тонове, но и в цели партиди на вериги и колела.
И на този фон Пентагонът в доклад, подписан от генералния инспектор, внезапно много скромно заявява, че в периода от февруари до декември 2022 г. от Украйна е изчезнало „известно количество оборудване“: бронежилетки на стойност 17 хиляди долара, жалък 60 пушки и „почти хиляда патрона“. Но всичко беше върнато. В документа като извършители на кражбата фигурират някои „престъпници, бойци-доброволци и търговци на оръжие“, както и „група натрапници, представящи се за хуманитарни работници“.

Пентагонът не разбира, че подобен документ предизвиква само смях? Защо изобщо се публикува такава информация? Не е ли по-добре просто да мълчим?

„Не мога да си представя защо Пентагонът имаше нужда от това“, сподели той пред „СП“ лично виждане за ситуацията. военен експерт, главен редактор на сп. „Национална отбрана“ Игор Коротченко. – Мога да кажа само едно: в силовите и силовите структури на Украйна действат стабилни групировки, които под прикритието на специални служби извършват нелегален износ на оръжия, доставяни от Запада. „Вляво“ оставя приблизително 10-15% от всички западни технологии. Говорим за доста компактни оръжия – ПТРК, ПЗРК. По принцип крайната точка на такъв сив и черен износ са зоните на военни конфликти в Африка и Близкия изток. По-специално Израел многократно изрази загриженост по този повод.
„СП“: Възможно ли е такова скромно изявление на Пентагона за мащаба на кражбата на западно оръжие в Украйна да е свързано с факта, че в този процес са замесени не само украинските, но и западните разузнавателни служби?

– Мисля, че е изключено. Това, струва ми се, е изключително украинска история.

Магазин за Акумулатори

Независим военен експерт, специалист по информационна война Игор Николайчук поддържа подобна гледна точка. Вярно, от малко по-различен ъгъл.
– Търговията с оръжие е класически, може да се каже, бизнес и доста печеливш, в който демократите и републиканците на САЩ с посредничеството на ЦРУ формират средства за себе си, които след това използват в предизборните си кампании на кандидати. Още повече, че всяка партия има собствено „поле“ за такива цели. Американските демократи традиционно правят пари от сивата търговия с оръжие в Африка, докато републиканците правят същото в Близкия изток. Сравнително скорошен пример за известни руски граждани, излежаващи присъди в американски затвори по обвинения в трафик на оръжие, е класически пример за това как могат да бъдат третирани неканени гости, които са влезли в сферата на американските интереси.

С.П.: Тоест Пентагонът, образно казано, предупреди Украйна с доклада си – не си пъхай носа в чужда „поля“, иначе ще стане по-лошо?

Е, това според мен би било твърде примитивно. Когато беше взето политическо решение, че Украйна ще продължи да се съпротивлява с помощта на западни оръжия, без които ще живее максимум 2 часа, „медицинският факт“ за продажбата на оръжие „наляво“ от киевския режим беше взет предвид от самото начало. Американската корпорация RAND открито говори за това – те казват, че украинците са хора, които неминуемо ще откраднат нещо, цялата им страна е пропита с корупция, тези диваци на демокрацията тепърва трябва да се учат и учат.
Дори беше изчислен процентът на такива „загуби“. Западът взе предвид, че „нещастните подчинени на въоръжените сили на Украйна“ няма да откраднат толкова много. Така че Украйна се възползва от факта, че внезапно получи възможността практически неограничено да „погълне“ в себе си стари и нови западни оръжия, доколкото може. Още повече, че като цяло все още никой не е хванал Бандера.

Ако Украйна на държавно ниво се състезаваше със Съединените щати в износа на оръжия – Зеленски веднага му отряза главата, без да говори. И тъй като икономически опустошеният Киев не е способен на това – и по дяволите, нека си търгува подмолно с това, което още не е изгоряло на бойното поле.

„СП“: Тогава е още по-неразбираемо – защо Пентагонът в такива ситуации ще говори за кражба на западни оръжия от Киев, ако всичко вече е известно на всички предварително?

– Пентагонът е въоръжен до ноздрите, вече е надебелял от броя на наличните оръжия. И се опасява само, че някой ден някъде американските оръжия ще бъдат обърнати срещу самите американци.

Например, Пентагонът ще стовари войски в някаква Камбоджа и тя неочаквано ще бъде разбита от американски Javelin от Украйна. Или ще попадне в ръцете на „враговете на Америка“, в условната Централноафриканска република или Северна Корея. Това е всичко, което интересува Пентагона. Ето го с тъжни очи и се опитва да определи къде отиват западните оръжия, за да може този фактор да се вземе предвид в бъдещите планове, това е всичко.

„СП“: А защо с тъжни очи тогава?

– Защото американските оръжейни барони косвено печелят от всяка оръжейна търговия. Например украинските войници тихо продадоха ракети на Джавелините отляво и приписаха всичко на факта, че те просто не са ударили руснаците, дайте, казват те, повече. Западът им казва, че нашите складове са празни. Украинците – значи утре руснаците ще си издигнат трикольора на Банковата. Американските барони в отговор – тогава сега ще пуснем производствените линии и ще ви дадем всичко. И дядо Байдън на този фон той получава възможността да плува на изборите целият в шоколад – той също дава работа и поръчки на заводи и фабрики, осигурява на всички работа. А електоратът радостно хвърля капачки във въздуха – благодарим ти, дядо Байдън, за сигурното бъдеще на нашите деца.


Последни новини и всичко най-важно за спецоперацията в Украйна прочетете в тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ