15.2 C
София
сряда, април 17, 2024

Тема на Narod.bg: Разпасалата се зам.-министър Милена Райкова назначи незаконен шеф на АДФИ

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Зам.-министърът на финансите Милена Райкова се е разпасала в последните дни на ротационния кабинет с премиер химика Николай Денков. Както вече писахме, след изтекла наскоро кореспонденция по електронна поща между Райкова и шефа на Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) Стефан Белчев последният беше изчегъртан, въпреки „дългогодишния си опит и безупречната репутация“ (по думи на Асен Василев от 2023 г.). От разменената кореспонденция са видни два любопитни факта:

Милена Райкова се разпасала в последните дни на злощастния кабинет „Денков“

1. Зам.-министър Райкова опитва грубо да се намесва в изхода на инспекционен доклад. В случая ставаше дума за МБАЛ „Св. Марина” във Варна;

2. Зам.-министър Райкова видимо има информация за текущия ход на инспекциите и резултатите от тях, без да има право на това. По този повод Красимир Вълчев в качеството си на народен представител от ГЕРБ-СДС отправя официално питане (от 6 март 2024 г., № 49-454-06-515) към Асен Василев с три въпроса:

1. Доколко Асен Василев одобрява или осъжда действията на своя зам.-министър?

2. Ако не одобрява противозаконните действия на Милена Райкова, то каква отговорност възнамерява да ѝ потърси?

Проверка по рама

3. Това ли е конкретната причина за отстраняването на директора на АДФИ?

Поведението на Милена Райкова показва, че в ролята си на заместник-министър опитва да намеси Министерството на финансите като по-горестоящ орган, какъвто не е, но и да бешеq пак няма право, а кореспонденцията със Стефан Белчев ясно показва, че опитва да защити интереса на министър Асен Василев, което противоречи на алинея втора от чл. 10 на Административнопроцесуалния кодекс:

Чл. 10. (1) Административният орган осъществява производството самостоятелно. По-горестоящ орган не може да изземе за решаване въпрос от компетентността му, освен ако това е предвидено със закон.

(2) Не може да участва в производството длъжностно лице, което е заинтересовано от изхода му или има с някои от заинтересованите лица отношения, пораждащи основателни съмнения в неговото безпристрастие. В тези случаи по свой почин или по искане на някой от заинтересованите то може да бъде отведено.

Към днешна дата – 22 март 2024 г., отговор от страна на министъра на финансите, естествено, няма. Затова пък набързо на мястото на Стефан Белчев беше назначена Илка Георгиева Димова-Мазгалева.

Магазин за Акумулатори

Сега се оказва, че на върха в АДФИ е поставен директор, който не отговаря на изискванията на закона. Според потресени финансови инспектори със страшна сила виси въпросът как на поста директор на АДФИ е назначено лице, което не отговоря на изискванията на ЗДФИ (чл. 9, ал. 2, т. 4), а именно „да притежава стаж по специалността 10 години, от които най-малко две години на ръководна длъжност“.

Илка Димова-Мазгалева не отговаря на законовите изисквания за шеф на супер важната АДФИ

Кратка справка в Търговския регистър показва, че Димова-Мазгалева прави кариера в областта на факторинга без данни за какъвто и да е стаж (камо ли 10-годишен) по специалността, а именно в областта на инспекцията, одита или свързани дейности.

Според източника на Narod.bg инспекторите в АДФИ недоумяват как е възможно всички инспекции, които се извършват в момента, да минават през предварителен надзор и одобрение през въпросния зам.-министър, „за да не ставали повече грешки“.

Материалът Тема на Narod.bg: Разпасалата се зам.-министър Милена Райкова назначи незаконен шеф на АДФИ е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ