5.7 C
София
неделя, декември 10, 2023

ТЕМИДА е МЪРТВА: Как се избират съдиите във ВСС? Татяна Жилова, Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Владислава Цариградска знаят схемата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Справка от Министерството на правосъдието потвърди подозренията за престъпна манипулация на изборите за членове на Висшия съдебен съвет, при която вместо съдии с право на глас, са гласували други хора, пише Антикорупционният фонд в своята фейсбук страница.
„През юли тази година от АКФ сезирахме прокуратурата за компютърни престъпления при електронното гласуване за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 25-26.06.2022 г. До момента нямаме информация дали по сигнала ни е образувано разследване.

За манипулациите на електронната система за гласуване за пръв път стана публично известно от статия на „Капитал“ от януари 2023 г.
Статията цитира изводите на тройна компютърно-техническа експертиза по делото, образувано след като трима от кандидатите за членове на ВСС подават жалби, оспорвайки резултатите на изборите.

Става дума за съдиите Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Татяна Жилова, както и съдията от Луковит Владислава Цариградска, номинирала кандидат за член на съвета.
Експертизата по делото, приета в хода на производството без да бъде оспорена, установява „различни аномалии“ в ползването на системата за електронно гласуване: многократно гласуване от един и същ IP адрес; IP адреси, от които се е гласувало десетки пъти; последователно гласуване с талони на различни гласоподаватели.

Проверка по рама

Най-фрапантен е случаят, в който около 200 гласувания са били извършени в рамките на 3 минути в сутрешните часове в съботния ден на 25.06.2022 г. от един и същи IP адрес на Върховния административен съд (ВАС), макар че системата позволява на съдиите да гласуват от мобилните си телефони и домашни компютри.
Въпреки изложените данни за съществени нарушения и манипулации на вота, през февруари 2023 г. петчленен смесен състав от съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и ВАС постановява, че „изборът на шестимата членове на ВСС от съдийската квота е законен и валиден, няма установени нарушения от такава степен, че той да бъде опорочен.“

Конкретно по отношение на описаните в експертизата „аномалии“, смесеният състав на ВКС и ВАС приема, че многократното гласуване от един и същи IP адрес на съд означава, че множество съдии просто са избрали да упражнят правото си на глас от служебните си компютри, физически намирайки се в сградата на съда, а тези гласове са отчетени като подадени от единния IP адрес на съда.

Тази версия обаче се оказва категорично опровергана от изпратен от Министерство на правосъдието (МП) официален отговор до съдиите Атанасов и Цариградска за изясняване на въпроса колко съдии са били в сградата на ВАС в изборните дни.
МП осигурява охраната и реда в съдебните сгради чрез своята главна дирекция „Охрана“. Проверка на Инспектората към МП е установила, че на 25.06.2022 г. (събота) и 26.06.2022 г. (неделя) достъпът до сградата на ВАС се е осъществявал единствено през главния вход (служебният е бил заключен), като посетителите са записвани в нарочна книга съобразно правилата за достъп до съдебни сгради в извънработно време.

За датата 25.06.2022 г. във времето от 00:00 часа до 24:00 часа са регистрирани 19 лица, които са посетили сградата на ВАС, от които 13 съдии. За датата 26.06.2022 г. във времето от 00:00 часа до 24:00 часа са регистрирани 21 лица, от които 15 съдии.

Магазин за Акумулатори

Така установената от техническата експертиза „аномалия“ на подадени стотици гласове сутринта на 25.06.2022 г. от сградата на ВАС остава без никакво друго логично обяснение, освен че се касае за извършена престъпна манипулация на съдийските избори.
Разбира се, от АКФ ще изпратим и тази нова информация по казуса на Софийска градска прокуратура, макар и да оставаме с убеждението, че дори при минимално проявено усърдие от компетентните да разследват случая органи, би трябвало отдавна да са я установили и сами“, пишат колегите от Антикорупционния фонд.

Материалът ТЕМИДА е МЪРТВА: Как се избират съдиите във ВСС? Татяна Жилова, Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Владислава Цариградска знаят схемата е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ