18.3 C
София
събота, септември 23, 2023

Тероризъм? Прокуратурата смота делото за бомбата срещу Иван Гешев заради „Европол“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Информация за разследването на взрива край колата на бившия главен прокурор Иван Гешев не се дава. От Софийската градска прокуратура отказаха да предоставят данни за хода на разследването. Прокуратурата по принцип има навика да обещава, че „обществеността ще бъде информирана“. Това обаче важи само когато ѝ е угодно. По останалите случаи, независимо колко важни са, просто се мълчи.
Сега оправданието е, че по случая работи и „Европол“. По тяхна молба българските служби отказват да дават информация, предаде Медиапул.

Взрив
Взривът край колата на Гешев избухна на 1 май в местността „Ярема“ на пътя между София и Самоков. Последвалата реакция на прокуратурата бе истинско фиаско. Първоначално се обясняваше, че това е смъртоносен атентат с цел на убие Гешев. Прокурори в тоги излязоха в подкрепа на началника си пред съдебни сгради. Той пък упорито мълчеше по темата, казвайки единствено, че бил притеснен за децата си.

Само няколко дни по-късно заместникът му и шеф на националното следствие Борислав Сарафов се обърна срещу него и го обвини, че го е заблудил. Оказа се, че той не е пътувал със семейството си.
Сарафов разказа и че Гешев се е намесил по недопустим начин в разследването. Той твърдеше, че по лично разпореждане на главния прокурор на място е бил доведен израелски експерт, който направил оглед и заявил, че целта на експлозията е била да убива.

Проверка по рама

Историята с чужденеца почти се превърна в основание за отстраняването на Гешев от поста. В крайна сметка обаче прокуратурата прецени, че нямало нарушения. Израелецът е бил заведен на мястото от зам.-шефа на националното следствие Ясен Тодоров. Той разказа, че двамата с чужденеца по това време обядвали в ресторант в София, а той бил у нас по съвсем друг повод. Научили за взрива и тогава израелецът сам предложил услугите си.
Знаем какъв е взривът, но не точно

В първите дни след експлозията, когато Сарафов все още играеше в един отбор с Гешев, бе обявено, че има данни за вида и количеството на взрива. След това обаче се оказа, че това било първоначална справка. Към днешна дата няма информация експертизата по делото да е извършена, за има категорични заключения.

Тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев разби на пух и прах прокурорската теза. Той обясни, че експлозията нито е била толкова силна, нито пък е можела да пробие защитата на бронираната кола на НСО, с която е пътувал Гешев. Въпреки твърденията за осколки, летящи по-бързо от куршум, бе показана снимка с една единствена щета по автомобила – счупен фар.
Демерджиев каза още, че имало и заподозрени. От прокуратурата отрекоха с оправданието, че формално в закона няма такова понятие.

Тероризъм

Магазин за Акумулатори

Делото за взрива е образувано за тероризъм. Към момента няма данни някой да е бил обвинен. Гешев продължава да твърди, че някой се е опитал да го убие. По това дело има само едно официално съобщение на прокуратурата – от 12 май. В него се заявява, че разследването се води от трима прокурори. И че те забраняват даването на каквато и да е информация за хода му.
Материалът Тероризъм? Прокуратурата смота делото за бомбата срещу Иван Гешев заради „Европол“ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ