-1.1 C
София
сряда, март 29, 2023

Тези пет храни никога не трябва да приготвяте в чугунени съдове!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Чугунените тигани и други съдове са идеални за приготвяне на много ястия, изглеждат приятно и мощно, тежки са и запазват топлината дълго време, което ги прави идеални.
Могат да се поставят директно във фурната, което допринася за цялата гама на ястия, които могат да се приготвят в тях.

Но тайната на страхотните резултати е да знаете кога да ги използвате и за кои храни са по-подходящи. Ето пет неща, които не трябва да готвите в чугунените си съдове.
Доматен сос

Киселите храни като домати могат да повредят защитното покритие на тигана, което е истински проблем. Още по-лошо, крайният резултат е, че храната ще има метален вкус, особено ако е бавно готвен сос.
Омлети

Проверка по рама

Освен ако нямате много скъп тиган от реномиран производител, за който знаете, че е с високо качество, омлетите и другите яйца може да залепнат на повърхността, когато се опитате да ги извадите.
Така ще сервирате грозен, повреден омлет в чинията си. За да премахнете остатъците от храна, ще намокрите тигана и определено ще повредите защитното покритие. Вместо това използвайте емайлиран тиган и добре сгънатият омлет ще се плъзне върху чинията.

Риба

Подобно на яйцата, рибата може да залепне за тигана и ще трябва да го изстържете, за да я махнете, като повредите защитата на тигана. Чугунът е чудесен предимно за пържоли, защото можете да ги сервирате много горещи, но емайлът би бил много по-добър за риба.
Месо, задушено във вино

Не е най-добрата идея да готвите храна в чугун, към който добавяте вино или оцет, освен ако съдът не е идеално защитен. Киселината корозира малки количества от метала. А те влизат в храната и придават метален вкус и са потенциално вредни за здравето.

Магазин за Акумулатори

Десерти
На теория много десерти стават много добре в тези тави, получават необходимите хрупкави краища и при нужда десертът може да се изпече директно във фурната.

Но ако често приготвяте ароматна храна в този съд, остатъчният вкус ще се пренесе в следващото ястие, което решите да приготвите.

Ако имате няколко такива съда, отделете тези, в които приготвяте солени ястия с чесън и тези за сладки деликатеси./Zdrave.to
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ