13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Тези състояния на ръцете ви издават имате ли проблем с черния дроб!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Омазненият черен дроб е заболяване, характеризиращо се с прекомерно натрупване на мазнини в чернодробните клетки. Това заболяване има няколко имена – мастен черен дроб, стеатоза, мастна дегенерация, но всяко от тях означава само едно – не бива да се шегувате с него, а ранното му диагностициране, както и последващото лечение, трябва да са навременни и комплексни.
Като начало си струва да запомните, че мастното чернодробно заболяване може да бъде свързано с алкохолно или неалкохолно увреждане на чернодробната тъкан.

Симптоми с ръцете, които издават болен черен дроб
British Liver Trust обяснява, че ако 5 до 10 процента от теглото на този важен орган е мазнина, тогава се наблюдава неговото омазняване.

Някои хора развиват мастно чернодробно заболяване без предшестващо заболяване. В ранните етапи често няма признаци, но могат да се появят някои симптоми. Някои от тях може да са свързани с ръцете. Те включват „червени длани и побеляване на нокътното легло“. Други симптоми са пожълтяване на кожата и бялото на очите или дискомфорт в центъра или горната дясна част на корема.

Неалкохолното мастно чернодробно заболяване обикновено не причинява никакви признаци и симптоми, но когато това се случи, те могат да включват умора.
„Уговорете си среща с вашия лекар, ако имате постоянни признаци и симптоми, които ви карат да се тревожите“, съветват от British Liver Trust

Проверка по рама

Експертите допълват: „Добрата новина е, че това заболяване обикновено може да бъде стопирано и дори обърнато чрез балансирана диета, повече физическа активност и (ако е необходимо) загуба на тегло.“
Отбелязва се, че колкото по-малко увреждане има този орган, толкова по-лесно ще бъде да се излекува, „но дори и да има значително увреждане, чернодробната тъкан може да се възстанови до известна степен“.

Организацията отбелязва, че в ранните етапи на заболяването вашият лекар може също да се съсредоточи върху лечението или лечението на други състояния, които имате – например, диабет, високо кръвно налягане или висок холестерол.

Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добре. За да се избегнат сериозни последствия, мастната хепатоза се лекува най-добре на ранен етап – стеатоза. При лечението на хепатоза, ако е възможно, се изключва ефектът на тези фактори, които могат да повлияят на състоянието на органа. Режимът на лечение задължително включва правилно хранене и диета (в случай на алкохолна хепатоза, стриктно спиране на приема на алкохолни напитки).
Пациентите с чернодробна дистрофия трябва да се придържат към така наречената средиземноморска диета: да ядат много риба, да се откажат от тлъсто месо, да ограничат приема на сладки напитки и храни, съдържащи прости въглехидрати.

В допълнение към правилното хранене си струва да промените начина си на живот като цяло. Движете се повече, спазвайте режим на ежедневна физическа активност.

Магазин за Акумулатори

Харесайте и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива!
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ