20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Токсикологът Негребецки изброи основните източници на хранително отравяне

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Най-честият източник на отравяне у дома са млечните продукти. От тях можете да се заразите с бруцелоза, салмонелоза и други опасни заболявания, каза химикът-токсиколог Вадим Негребецки.
За да се сведат до минимум рисковете, специалистът препоръчва да купувате продукти от известни производители в надеждни магазини и да отказвате наливно мляко.

Токсикологът изброи и симптомите на хранително отравяне.
Като правило, човек при тези обстоятелства чувства слабост, има обилно изпотяване на фона на диария, остра болка в корема, гадене и повръщане. В същото време степента на тяхното проявление зависи от различни фактори, включително възраст, здравословно състояние и др.

„Процедурите, които могат да се извършват у дома преди пристигането на линейката, са прости: изкуствено предизвикано повръщане, за което има много народни методи, промиване на червата с клизма. След това – ентеросорбенти“, изрази препоръките си експертът.

Той обаче подчерта, че лекарствата трябва да се използват според предписанието на лекар, а използването на клизми не е безопасно за деца при липса на определени медицински умения. 
/Zdrave.to

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ