17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

ТОП 3 многогодишни билки за вашата градина

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ако искате да създадете чудесна билкова градина у дома, заложете на многогодишните билки. Те са лесни за отглеждане и може да правите чудеса с тях в кухнята. Нуждаят се от много малко грижи и могат да се отглеждат в лехи или в саксии на терасата, ако нямате място в двора.
Осигурете на билките добри условия, за да се радвате на изобилие. Засадете ги на слънце – това ще изведе етеричните масла на повърхността на листата, придавайки силен вкус. Ментата, розмаринът и дивият лук ще понасят известна сянка, но ако се отглеждат във влажна, студена почва, те могат да пострадат през зимата.

Това са чудодейните билки, които всеки трябва да отглежда в дома си
Многогодишните билки за вашата градина

Мента
Ментата расте най-добре, когато е оставена да се разпространява естествено. Може да я отглеждате и в саксии. Засадете я на слънчево място, където да получава 6-8 часа слънчева светлина. Това ще даде най-добър вкус. Берете листата преди цъфтежа или след като растението е отрязано през лятото.

Проверка по рама

Най-лесният начин да запазите мента е да замразите листата, цели или нарязани. Нарежете и отстранете всички паднали листа от почвата – новият растеж трябва да се върне чист. Ако плесента стане проблем, преместете растението на слънчево, проветриво място.
Розмарин

Розмаринът може да се бере през цялата година. Цветята също са годни за консумация. Отглеждайте на топло, слънчево място в добре дренирана почва. Може да засадите билката и в саксия, там също ще вирее добре. Бръмбарът по розмарина може да е проблем – бръмбарът и неговите ларви се хранят с листата от есента до пролетта.

ТОП 3 билки, които задължително да отглеждате в билковата градина
Мащерка

Мащерката е вечнозелена, като може да се възползвате от ползите и вкуса й през цялата година. Засадете я в добре дренирана почва на слънчево място. Билката не обича постоянно влажни места. Ако сте решили да я отглеждате в саксия – използвайте компост на почвена основа, смесен с градинска песъчинка.

Магазин за Акумулатори

Отрежете след цъфтежа, за да помогнете на растенията да оцелеят през зимата. Мащерката рядко страда от вредители, въпреки че листните въшки могат да атакуват нови растения – напръскайте ги с мек градински сапун.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ