16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

Топ 4 техники за справяне с бебешките колики

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Коликите са един от най-често срещаните проблеми при здрави бебета. Педиатрите не са напълно категорични за причината, поради която възникват симптомите, но по всяка вероятност се касае за незрялост на храносмилателната система.

Коликите не са здравословен проблем. Затова не бива да се притеснявате.

Благодарение на опита на родители и педиатри днес са известни различни подходи, с които е възможно да се контролира появата на колики, да се намали честота им или да се премине по-лесно  през този период от израстването на децата.

Ако родителят не знае какво да предприеме по време на дългите епизоди на плач, той се измъчва и често прибягва до техники, които са неефективни.

За да избегнете това, ви предлагаме 4 ефективни подхода за предотвратяване на коликите, препоръчани от педиатричната асоциация.

Хранете бебето полу-седнало

Проверка по рама

Когато бебето приеме голямо количество храна, при смесването със стомашните сокове, тя предизвиква раздуване на корема. Това може да причини връщане на част от стомашното съдържимо обратно към хранопровода. Състоянието е известно като рефлукс и е често срещана причина за плач и дискомфорт у бебето след хранене. Бебетата, които се прехранват, често повръщат част от храната или тя преминава отново обратно през хранопровода до стомаха.  И в двата случая качеството на живот на детето  се влошава.

За да се избегне това, се препоръчва строго контролиране на количеството поето мляко, по-често хранене, но на по-малки порции. Това важи както децата на кърма, така и за тези, които приемат адаптирано мляко. При хранене с бутилка се уверявайте, че я вдигате добре, за да предотвратите поглъщане на въздух от страна на детето.

Използвайте бутилка с регулиран поток
Много търговски марки предлагат биберони със специфични антиколик клапи и с регулатор на дебита. Това е важно, тъй като с него се предотвратява поглъщането на въздух от бебето по време на хранене.

Ако кърмите, опитайте се да правите малки почивки на всеки 15 минути и да сменяте гърдата всеки път.
След всяко  хранене трябва да се уверите, че детето се оригва. За да направите това, наведете леко детето и го потупайте внимателно в горната част на гърба. Масажите на коремчето по посока на часовниковата стрелка също облекчават коликите.

Помогнете му да се освободи от газовете
Ако вашето бебе се движи много по време на хранене, плаче, освобождава гърдата или бутилката, вероятно има газове, които трябва да освободи. Можете да направите следното:
Дайте на бебето малки почивки по време на хранене и го потупвайте леко по гръбчето. 

Ако го кърмите, уверете се, че брадичката му стои на нивото на рамото и не по-надолу.
С едната си ръка подкрепете главата му, а с другата нежно присвийте крачетата, за да му помогнете да освободи газовете.

Магазин за Акумулатори

След хранене нежно разтрийте коремчето, за да облекчите дискомфорта и за да насърчите храносмилането.

Поставете бебето да легне по правилния начин
Една от техниките за избягване на колики се свежда до контролиране на позицията, в която бебето е поставено да спи след хранене. Бебето трябва да спи на една страна, по възможност поставено между два ограничителя – отпред и откъм гърба.  

Това е препоръчителната позиция и за избягване на инциденти. Най-доброто за вашето бебе е да вдигнете горната част на матрака му на 45 градуса. Това се препоръчва особено при често повръщане.

Не забравяйте, че коликите при бебетата са напълно нормално явление. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ