32.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Топ социолог: Провалът на ПП-ДБ в София бута кабинета (ИНТЕРВЮ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

ВИЗИТКА: Васил Тончев е завършил философия с профил социология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно – научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция СОВА-5, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига „Харис“. Топ социологът отговаря на въпроси на „Труд“ предиизборите за местна власт на 29 октомври.

– Г-н Тончев, клати ли се управляващата сглобка или прехвърчащите искри между партньорите са само част от предизборния пейзаж? Какъв знак е това, че ГЕРБ пое от ПП председателството на ключовата парламентарна комисия по правни въпроси?

– Напрежение между партньорите има и ще има, но като цяло управлението не се клати. На този етап никой друг не иска да поема отговорност. Важно е алибито, което управляващите имат – че отказ от властта би означавало да я предадат на президента и на неговите служебни правителства. Това служи като достатъчен аргумент на ПП и на ГЕРБ да запазят мнозинството. А и тази „некоалиция“, както се наричат, съвпада с конюнктурата в момента. Ситуацията е благоприятна за това партньорство. Всичко, което създава напрежение около тях, е свързано главно с изборите, които предстоят и са много важни за всички.

– Какви са шансовете за представяне на ГЕРБ? Ще загубят ли те със сигурност София и други големи градове, а и доминацията в местната власт?

Проверка по рама

– Като изключим ДПС, които контролират своя електорат, от останалите партии само ГЕРБ работи сериозно и прави кампания. Това е предпоставка и на базата на мажоритарния елемент – партията има силни кметове на доста места в страната, смятам, че ГЕРБ ще бъдат най-подкрепената партия и след изборите. Разбира се, слабите места са им най-големите градове, където ПП-ДБ имат влияние. Основно това важи за столицата. Макар че кандидатът на ПП за София предизвиква много противоречиви мнения. ГЕРБ едва ли ще успеят да постигнат резултата си от предишните избори, който беше разгромна победа и доминация в цялата страна. Естествено, ще има редуциране, но въпреки това ГЕРБ ще останат партията с най-дълбоки корени в местната власт.

– Как ще се представят „Промяната“, които нямат местни структури?

– ПП досега не са участвали на местни избори, така че е трудно да говорим за отлив. Но според мен няма да могат да постигнат резултата, който биха могли, ако бяха по-добре организирани и имаха структури. Големият проблем за тях е дали ще успеят да победят в някои от големите градове, най-вече в София. Най-вероятно там на балотаж ще отидат представителят на ГЕРБ и този на „Промяната“. Въпросът е как на втория тур ще се преразпредели подкрепата. За третото място вероятно ще има борба между представителя на „Възраждане“ и на левите партии, които избраха силен мажоритарно кандидат в лицето на Ваня Григорова и са с шанс дори да са трети. Тя стои много добре мажоритарно, има харизма, опит, публично поведение, добра експертиза.

Но да се прелеят гласове оттам към ПП ще бъде много трудно. Повечето от хората или няма да гласуват, или е по-вероятно да подкрепят представителя на ГЕРБ. Това ще направи борбата на балотажа доста оспорвана.

ПП в момента вървят в низходяща линия – консумацията на властта от тяхна страна естествено води до негативи.

– Не сгрешиха ли ПП с предложения кандидат за кмет на София Васил Терзиев заради връзките на роднините му с ДС?

Магазин за Акумулатори

– Разбрахме, че той е основният спонсор, което е най-важният аргумент. А и явно си го харесват, явно са в добри отношения и контакти и му вярват като на силна фигура. Но знаем, че и биографията му, и произходът му предизвикват сериозни вълнения в тази част на електората. А и кандидатът на десните проф. Вили Лилков също ще отнеме част от гласовете, които би трябвало да отидат към кандидата на ПП-ДБ.

Но е важно и как ще се развие самата кампания.

– Защо ГЕРБ толкова бавят обявяването на кандидатите си за София и Пловдив? Има ли кандидат, който да им гарантира успех?

– Това е стил на управление на Борисов. Той умее много добре да се съобразява с настроенията на избирателите, опипва почвата до последния момент.

Вариантите с кандидатите им са два. Единият е председателят на парламента Росен Желязков, който се споменава. Другият е председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Според мен Желязков е с по-силно присъствие и би бил по-силният кандидат, но ще видим какво ще решат.

– Кого ще предпочетат избирателите – дали нови лица или по-скоро досегашни успешни кметове?

– Мажоритарният елемент ще е много важен и значителна част от досегашните кметове най-вероятно ще останат, ще успеят да се преборят. Особено в тези турбулентни времена хората ще разчитат не толкова на промяна, колкото на сигурността.

– Дали на тези избори ще има много кметове номади, които ще заложат не толкова на партиите си, колкото на местни коалиции?

– Ще има, разбира се, тъй като политическото пространство много се раздроби. Ето например вляво – ясно е, че ако разчиташ само на подкрепата на БСП, нямаш шансове. Трябва да събереш всички партии в този профил, за да имаш значителна и стабилна партийна подкрепа. Така че неминуемо мнозинството от кандидатите ще разчитат на местни формации. Дясното също се раздроби – и там ще разчитат на коалиции на базата на мажоритарното им присъствие сред избирателите на някоя страна от политическия спектър.

– Ще играе ли президентът задкулисно на тези избори?

 – Някои от кметовете биха могли да получат политически дивидент на базата на добрите си отношения с президента. Но да говорим за целенасочена кампания – няма как да се получи. А виждаме, че президентът става много предпазлив, след като от негова гледна точка се опари с лидерите на ПП. Така че ако г-н Радев се намесва в партийната политика, това може да стане към края на мандата му, когато евентуално би могъл да мисли за политически проект. В момента президентът е съществената опозиция в страната за управляващите и съвсем ясно се позиционира в такава роля. Най-логичното е това в някакъв момент да прерасне в политически проект.

– Допускате ли пробив на „Възраждане“ в местната власт?

– Възможно е да направят пробиви на някои места. Мисля, че те все пак имат определен таван на растеж, но все още не са го достигнали. Ситуацията е благоприятна за тях и позициите, които ще получат сега, вероятно ще са доста добри като краен резултат. На последните парламентарни избори те успяха да вземат плътно цялата ниша на консервативно-патриотичния вот, дори успяват да се разширят повече в лявото пространство, където БСП отстъпи позиции.

БСП загубиха много от конфронтацията с президента и ще се радват, ако задържат процентите си от последните избори. За разлика от тях позициите на ДПС са непоклатими в техните региони.

– Около отношението към войната в Украйна доста ескалира напрежението между президента и управляващите. Докъде ще стигне конфронтацията между тях?

– Конфронтацията е очевидна и политическата визия, която следват управляващите в момента и президентът, е много различна. Мисля обаче, че това някак си устройва и двете страни, тъй като ги легитимира. Дава на управляващите оправданието, че опасявайки се от президента, който има други виждания, трябва да се държат заедно, за да прокарат техните политики. За президента пък поведение и политиката на управляващите провокира негова активна кампания срещу тях.

– Може ли да се осъществи промяна на конституцията, която обявиха управляващите?

– Ако лишат президента от правомощия, само ще налеят масло в огъня и ще помогнат на политическата му популярност. А и Конституцията трябва да се пипа, когато има много широк консенсус. Управляващите нямат тази подкрепа, за да тръгнат към промени, които да бъдат безспорни. Засега прокламираните промени са по-скоро лозунги за трупане на дивиденти, както стана с предложението за смяна на националния празник. Смятам, че те няма да се осъществят, защото са доста опасни за тези, които предвиждат такива реформи и промени.

– Възможно ли е да видим на терена нови играчи, които ще тестват нагласите на избирателите?

– Не биха могли масово, но локално може да има подобни опити. В някои малки общини е възможно с неколкостотин гласа дори може да се обърне резултатът, така че да се обслужат и бизнес интереси. Но глобално за страната не би могло.

– Малка ли е вероятността за големи изненади и сериозни размествания в национален план на тези избори?

– Засега изглеждат малко вероятни. Но ако ПП-ДБ не успеят да спечелят София, това ще е много сериозна промяна, много сериозен удар за тези партии, които се водят софийски. Не можем да кажем, че това ще стане, но има малък шанс това да се случи.

– Ако все пак това се случи, ще се счупи ли сглобката?

– Ще я разруши, но не веднага. Например планираната ротация на премиерите Денков и Габриел може да не се случи и ГЕРБ спокойно могат да преценят, че за тях вече е по-изгодно да отидат на избори, отколкото да се ротират и да поемат властта в зависимост от ПП-ДБ. Засега обаче ГЕРБ са в особено изгодна позиция – хем са във властта, хем не носят отговорност. Но резултатите от местните избори са основата, върху която ще се надгражда.

– Какъв хоризонт давате на управляващите?

– Европейските избори. След това вече ще се решава според ситуацията. Не е невъзможно, но много трудно ще изкарат цял мандат, тъй като много сериозно ще се промени ситуацията. А и се надявам тази война да свърши поне догодина. Ако това се случи, на страната ще е необходим друг тип управление – не толкова власт, чийто основен приоритет да е лоялност към партньорите ни. Приоритет ще станат проектите, които движат икономиката на страната и са най-изгодни. Тогава ГЕРБ могат да търсят други мнозинства и много по-широка основа, за да влязат в управлението. Току-виж се появила и нова „Промяна“.

Материалът Топ социолог: Провалът на ПП-ДБ в София бута кабинета (ИНТЕРВЮ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ