17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

„Топлофикация“ ни цака с 20% ДДС при плащане и само 9% при връщате на пари, кой печели?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Абонатите на „Топлофикация София“ ще доплащат изравнителните сметки с 20% ДДС, но ако трябва да им се върнат надвзети през отоплителния сезон пари, върху сумите ще се начисляват 9%.
Например, ако абонат е ползвал повече отопление за 100 лв., той трябва да плати 120 лв. на „Топлофикация София“. Но ако му е било начислено 100 лв. повече и трябва да му се върнат, ще получи 109 лв.

Този различен подход се обяснява от „Топлофикация“ с временно променената ставка за ДДС. При управлението на правителството на Кирил Петков беше решено като социална помощ ДДС за парното да се намали от 20% на 9% за периода от юли 2022 г. до 1 юли 2023 г.
Сега при фактуриране на изравнителните сметки е възприет принципът при потребена енергия повече от прогнозната (т.е., когато абонатът ще доплаща) да се прилага ДДС ставка, приложима към датата на издаване на фактурата, а тя е след 1 юли т.г., когато размерът й е 20%.

В случаите, когато „Топлофикация София“ трябва да върне пари на абоната, е избрано да се прилага ДДС ставката, действала за периода на потребление – май-юни 2022 г. е 20% ДДС, но от юли 2022 до април 2023 г., когато е отоплителния сезон, тя е 9%.
Защо е избран този подход, който е в ущърб на клиентите, „Дневник“ потърси отговор от столичното топлофикационно дружество. „Изготвянето на общата фактура за сезон 2022/23 г. , както и прилагането на Закона за ДДС са съгласно дадените указания от Министерството на финансите и Националната агенция по приходите“, отговориха от „Топлофикация София“.

Проверка по рама

Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, обясни вчера пред БНР по този въпрос следното: „Ако трябва да се доплаща, към момента на фактуриране ще бъде добавен 20% ДДС. Ако обаче трябва да се получават пари обратно, ДДС ще е 9%, защото задължението е възникнало към момента на действащ 9% ДДС“.
През миналата година беше обратното – клиентите, на които прогнозно им бяха начислени 20% ДДС, но имаха да доплащат, получиха корекции надолу на дължимия данък върху допълнителната сума.

Срокът за рекламации по изравнителните сметки е до 31 август и те трябва да се подават в съответната фирма топлинен счетоводител.

Материалът „Топлофикация“ ни цака с 20% ДДС при плащане и само 9% при връщате на пари, кой печели? е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ