9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Това е ГЕРБ: Единственият общински родилен дом в Пловдив затваря, няма пари

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Единственият общински родилен дом в Пловдив, управляван от кмета на хунтата Здравко Димитров – Зико, е изправен пред заплахата да бъде закрит, ако не се намери финансиране.
Най-важните помещения, каквито са двете операционни, родилна и предродилна зала, са в окаяно състояние, казват от болницата. Ще остане ли вторият по големина град у нас без общински родилен дом?

Според д-р Михаил Фадул, завеждащ гинекологичното отделение, се работи със стара апаратура в операционната, затова има нужда от ремонт. „Още от СССР са апаратурата. В родилната зала е нужно легло, както и ремонт на двете операционни зали. Правени са само козметични ремонти за 40 години. Ражданията варират между 300-350 на година и около 900 души минават на преглед.
Управителят Мария Горева сподели, че основните помещения са в руини. „Трябва да се поставят нови антибактериални мазилки и под, както и окачени тавани с операционни двураменни лампи. Лапароскоп нямаме. По прогнозни проучвания ремонтът ще струва около 350 000 лева без ДДС. Около 820 000 лева ще струва апаратурата. Нямаме възможност да поемем такъв основен ремонт и апаратура“, обясни тя.

Д-р Калин Калинов, директор на дирекция „Здравеопазване“ към община Пловдив уточни, че средства могат да се намерят, но липсата на държавен бюджет влияе и на общинския. „Допреди години родилният дом беше от емблемите на Пловдив. В момента ремонтите са на парче, защото нямаше цялостна стратегия допреди 2 години.
Не би трябвало да има проблем да се осигурят средства, но трябва да се приключи с негативните процеси като текучеството на кадри. Възстановеното на авторитета на родилния дом трябва да е приоритет, търсим средства“, посочи той.

Проверка по рама

Материалът Това е ГЕРБ: Единственият общински родилен дом в Пловдив затваря, няма пари е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ