8.6 C
София
събота, март 25, 2023

„Това фиаско ли е, брато?“: Защо всъщност Блинкен поиска среща с Лавров?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Вечерта на 1 март Държавният департамент на САЩ призна, че е получил официално известие от Русия за спирането на участието й в Договора за съкращаване на стратегическите оръжия (СТАРТ, СТАРТ-3).
И – о, чудо! – Буквално още на следващия ден държавният секретар на САЩ Антъни Блинкенкойто беше в кулоарите на дипломатическата среща на върха на страните от Г-20 в Индия, попита руският външен министър Сергей Лавров за лична среща, която е първата от началото на руската спецоперация.

Срещата беше кратка (реалната комуникация между дипломатите отне не повече от 10 минути), но предизвика голям отзвук.
Говорител на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс припряно деклариран: „Знам, че нашите руски колеги се опитват да вдигнат шум от това… От наша страна е важно да се отбележи, че това беше кратък контакт, а не пълноценна двустранна среща. Но по-общо казано, няма да се извиним, че сме действали от наше име.

Честно казано, струва си да се признае, че украинските и американските медии вдигнаха „много шум“ от това събитие.
Първият подчерта срещата на двамата висши дипломати като „дискусия“, която Антъни Блинкен използва, за да „накара Лавров по три точки: че САЩ ще подкрепят Украйна в конфликта, докато войната приключи, и че Русия трябва да отмени решението си да преустанови участието в конфликта.“ СТАРТ“.

Проверка по рама

Американските издания, без да наричат ​​тази среща диалог и без да характеризират отговорите на Сергей Лавров, побързаха да я отчетат като факта, че Белият дом смята за необходимо да възстанови личните дипломатически контакти с Москва, за да обсъди конфликта в Украйна, както и проблеми извън него. Целта на Блинкен, твърдят те, е била да разубеди Москва от възможността за отслабване на подкрепата за Украйна от Съединените щати и техните съюзници в момент, когато в Европа нарастват съмненията относно способността на Украйна да си върне контрола върху изгубените територии.
Но „руските колеги“, споменати от Нед Прайс, пестеливо и небрежно заявиха, че срещата между Сергей Лавров и Антъни Блинкен, която се случи по инициатива на американската страна, „е преминала на крака“, а ръководителят на руското външно министерство „ по обичайния си начин отби всички атаки на събеседника”, като същевременно уточни, че случилата се среща в никакъв случай не може да се нарече преговори.

Защо Държавният департамент обвинява „руските колеги“, че са вдигнали шум около мимолетната размяна на реплики между Сергей Лавров и Антъни Блинкен, когато всъщност има повече шум около това в колективния Запад? И кой, питам се, го чака да се извини, които не смята да донесе?

„Като цяло срещата на Блинкен със Сергей Лавров е своеобразен ритуал, който американският функционер използва, за да изрази още веднъж позицията на САЩ по украинския въпрос пред вече добре познатия на всички ръководител на руското външно министерство“, обясни той в интервю за “СП” експерт от Центъра за изследване на сигурността на Руската академия на науките Константин Блохин. – Що се отнася до преувеличеното мнение в западните медии, че по този начин, според тях, Белият дом изразява готовността си за преговори, Вашингтон всъщност винаги е готов за тях, само за минута, изключително на собствените си, неприемливи за нас условия – дайте Крим и Донбас, изтеглете войските до границата с Украйна през 1991 г. и т.н.
„СП“: – Тоест, казано по-просто, САЩ не са готови да преговарят по никакъв начин? И спирането на участието на Русия в СТАРТ не ги просветлява?

– Новата мироопазваща инициатива на Китай беше отхвърлена именно поради нежеланието на Запада да направи отстъпки на Русия. Това ясно показа на целия свят, че Вашингтон не иска преговори, че постигането на договорености не зависи от умението и виртуозността на модератора, а от желанието за преговори. Днес нито Западът, нито Украйна искат да преговарят. Европейските лидери казват, че „сега не е моментът за преговори с Русия“. И как да говорим с тях, ако спят и виждат, че сме претърпели стратегическо поражение?

Магазин за Акумулатори

Единственото нещо, което можете да поставите Джо Байдън положителната страна е, че той е внимателен към СТАРТ/СТАРТ-3. Това споразумение беше сключено при Барак Обама и първото нещо, което направи Байдън, седнал на президентския стол на Съединените щати, беше да удължи това споразумение. Да, американците се интересуват от този договор, но какво е участието в договора? Това е доверие, това е прозрачност, но не ни е позволено да влизаме в американски стратегически обекти. Те, значи, ни готвят „стратегическо поражение“, а ние им сътрудничим там, където им е изгодно? Някак си не залепва. Нашата стъпка е правилна, само СТАРТ важи до 2026 г. и толкова. И толкова много нюанси пречат на сключването на нов, вече четвърти договор, че аз лично силно се съмнявам, че нещо принципно ще се събере там. Разбира се, нашето спиране на СТАРТ, надявам се, все пак ще допринесе за диалога със Съединените щати. Не използвам думата „градивен“, но поне за някои.
„СП“: – А фактът, че срещата между Блинкен и Лавров се състоя именно по инициатива на Блинкен, говори ли нещо? И между другото, на кого Държавният департамент няма да се извини за тази среща?

„Снимките и видеозаписите от полетата на Г-20 показват, че Блинкен е някак снишен, изгубен и скучен там. Разбираемо е – той се провали във всички опити да убеди нови поддръжници на страната на Запада в конфликта с Русия. И това е фундаментален провал на политиката на САЩ. Как те ухажваха Индия, възлагайки всичките си надежди на нея за конфронтация с Китай и Русия, но Индия упорито показва своята политическа субективност по тези въпроси. Като цяло цялата среща на Г-20 според мен ясно показа, че позицията на Запада като цяло и в частност на САЩ все повече се проваля.

Блинкън имаше нужда от „ритуална“ среща с Лавров, за да покаже още веднъж, че САЩ са „миротворци“, а „злата агресивна Русия“ отхвърля всички аргументи на разума. Блинкън просто не можеше да направи друго, превръщайки се в заложник на политическия курс на Вашингтон. И Държавният департамент очевидно няма да се извини за това на Украйна, балтийските държави и Полша.
Сега позицията им е толкова русофобска, че не е ясно кой от тях е по-непримиримо настроен към нас – балтите, украинците, поляците или американците.

„СП“: – Преди това Държавният департамент, образно казано, избърса краката си в Полша и балтийските държави, а сега, дори и да не се извинява, поне го обяви публично. Това ли е началото на политическото фиаско на САЩ?

– Бих казал, че това са просто тактически ходове на САЩ. Тук за фиаско все още не може да се говори. Ясно е, че определени хора излизат в публичното пространство с миротворчески инициативи, но в крайна сметка не те вземат решенията, а управляващите елити, които, честно казано, са безразлични към нуждите на обикновените хора от топлина и храна. Засега Западът е антируски и аз не предвиждам промени тук в близко бъдеще.

Така че, да, радваме се да чуем някои европейски политици и американски конгресмени, но не трябва да разчитаме на фиаското на САЩ, а да се подготвим за безкомпромисна конфронтация със Запада. Тъй като оттам отива въоръжение за Украйна, Байдън показа в Киев, че Западът е с Украйна.

В тази светлина не е нужно да разчитаме на някакви пацифистки настроения и сили в чужбина, на глад и мраз в Европа, на идването на власт на „проруски“ политици като Тръмп. Трябва да разчитаме само на себе си. Трябва да се разбере, че нито Китай, нито Индия, нито други страни решават нещо сами, имат значение само нашите победи на фронтовете на специалната операция.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ