17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Това ли е промяната? 24 май измества 3 март

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Най-вероятно ще се постигне общо решение 24 май да стане национален празник, вместо 3 март, съобщи съпредседателят на “Демократична България“ Атанас Атанасов в петък пред бТВ.
“Трети март си остава официален празник, но не национален вече. Да, ние търсихме тази дата, която обединява всички българи. Българският национален празник трябва да стъпва на нашата национална идентичност, върху образованието, върху науката и върху българската азбука кирилицата“, каза Атанасов, част от коалицията ПП-ДБ…

По думите му 3 март разделял обществото, а 24 май щял да го обедини.
Депутатът обясни, че вече са готови предложенията за промени в конституцията на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. В момента се събират подписите от трите групи, за да бъде внесен проекта в деловодството на парламента.

Част от промените включва напълно нов начин при формиране на служебните правителства, което намалява значително влиянието на президента, съдебна реформа и промяна на националния празник.
Депутатът коментира още, че е подготвен проект за общ протоколза функциониране на парламентарното мнозинство, който трябва да бъде подписан от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Атанасов каза, че има нужда да се изясни начинът, по който се взимат решенията в управляващото мнозинство.

Проверка по рама

“Трябва да има предварително обсъждане и търсене на консенсус за политики между първите две сили, за да може да минават по-бързо и по-лесно“, каза той.
Според него парламентът е проявил политическа воля и политическа мъдрост при гласуването на държавния бюджет, за да може държавата да влезе в нормален ритъм на управление.

“Приемането на бюджета е един добър политически сигнал за управлението на държавата“, каза той.

Материалът Това ли е промяната? 24 май измества 3 март е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ