24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Този симптом е първият, който показва излишък на захар в кръвта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Често пациентите с диабет не обръщат внимание на доста често срещани телесни сигнали, които могат да помогнат за разпознаването на излишната кръвна захар – дори преди диагнозата от лекар. Междувременно експертите призовават да не пренебрегвате състоянието на кожата и нейните придатъци.

„Кривите, тънки нокти са признак на инсулинова резистентност, захарен диабет. Пигментацията след рана също е признак на нарушение на въглехидратния метаболизъм“, предупреди акушер-гинекологът Екатерина Волкова в канала си в Telegram.

Лекарят също така отбеляза, че папиломите по тялото, по шията, в областта на гърдите, в подмишниците, в слабините, тоест в местата на триене, са чест признак на инсулинова резистентност.

Сухи лакти и пети, потъмняване на кожата на шията, в ингвиналните гънки трябва да алармират.

Определено не трябва да отлагате да се свържете с ендокринолог, ако горните признаци се появят на фона на постоянна умора (тялото трябва да работи извънредно, за да преработи цялата захар), проблеми с концентрацията, раздразнителност и желание за сладко.

Симптом на пренебрегвано заболяване е намаляването на яснотата на зрението. Факт е, че захарта може да увреди и ретината. Ако не се установи навреме причината и не започне лечение, това е застрашено от появата на сериозни проблеми със зрението, предупреждават лекарите./Zdrave.to

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ