Ковид 19

Тръгна черен пазар за ковид лекарства

Игра на Богове -Възходът на падението

Пазар на черно за ключови, макар и експериментални лекарства, за борба с COVID-19 е залял интернет пространството в страната в последните седмици, установи проверка на Lupa.bg. 

Медикаменти, които присъстват като възможни за лечението на тежко болни пациенти в протоколите на болници, може да се намерят у нас при специална поръчка предимно от Турция.

Става въпрос за двата най-търсени и от самите лекари, когато състоянието на инфектираните е животозастрашаващо – тоцилизумаб и ремдесивир. Както стана ясно от изявления на властите покрай актуализацията на бюджета, количествата от втория препарат в болниците у нас са оскъдни, нямаше и пари за купуването на нови флакони.

При първия пък приложението му е изключително ограничено и се включва към останалото лечение само след изрични мултидисциплинарни консултации. Припомняме, че за смъртта на 19-годишния абитуриент Христо от Велико Търново баща му – известният адвокат Иван Денев, неведнъж обвини не ковид за фаталния изход, а именно приложението на тоцилизумаб в реанимацията на болницата в старата столица.

На “черно” РоАктемра, както е търговското наименование на медикамента, се намира за около 1000 лева курса. Справка на Lupa.bg показа, че флакон за инфузия струва около 3200 лири в турските аптеки (около 350 евро – б.р.), а у нас в интернет сайтовете за пазаруване се намира за почти двойно по-висока цена заради “комисиона” по вноса.

Проверка по рама

За ремдесивира мизата е тройна, твърдят пациенти, успели да се сдобият със сочения за “вълшебен” препарат, въпреки препоръките, че при леки и средно тежко протичащи случаи той е с минимален ефект и с множество странични реакции, включително тежки увреждания на черния дроб.

магазин за авточасти
Back to top button