1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

Три негативни последици от варенето на чай в пакетчета

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Много от хората на работа, а и у дома, предпочитат чай в пакетчета, поради по-бързото и удобното му приготвяне. Слагаш пакетчето в чаша, пълниш я с гореща вода, изчакваш няколко секунди и готово.
Чаените пакетчета съдържат две основни съставки: натрошени чаени листа и торбички от фин влакнест материал.

В качествения чай има ръчно подбрани чаени листа и пъпки, които след това се подлагат на няколко процеса, включително сушене, ферментация, смилане, смесване.
Безопасността на чая зависи от фактори, като материала, използван за направата на пакетчето за чай, и съдържанието му.

Експертите посочват три недостатъка на пакетирания чай. Основният проблем е в пакетчетата.
• Наночастици от пластмаса се отделят в чая

Проверка по рама

Пластмасовите пакетчета за чай освобождават милиарди микрочастици и наночастици в чая. До този извод са стигнали група учени от канадския университет „Макгил“. Те открили чрез химични експерименти, че сваряването на едно пакетче с чай при 95°C освобождава приблизително 11,6 милиарда микропластмасови и 3,1 милиарда нанопластични частици – полиетилен фталат и найлон в чашата с напитката. Заедно с течността, тези вещества попадат в човешкото тяло. Констатациите на учените са публикувани в списанието на Американското химическо общество Environmental Science & Technology.
Въпреки, че вредата за човешкото здраве от нанопластмасата не е напълно изяснена, скорошни проучвания показали, че частици, по-малки от 100 nm, могат да навлязат в кръвта и органите на живи същества от замърсени с пластмаса продукти, да се натрупват, причинявайки възпаление, отравяне и промени в черния дроб.
В експеримент учените тествали ефекта на микропластмасовите пакетчета с чай върху дафния (малки ракообразни). Те не умирали под въздействието му, но поведението им се променило и се появили вродени дефекти.

• Пластмасовите пакетчета за чай влияят на околната среда

Те съдържат чиста, необработена преди това целулоза, която след няколко минути употреба се изхвърля в кофата за боклук от потребителя. Пакетчетата съдържат полипропилен (PP, 05) – устойчив на висока температура пластмасов уплътнител, благодарение на който те запазват формата си и не се разтварят в горещата вода.
Изхвърлени в контейнерите за боклук, създават големи количества пластмасови отпадъци, замърсяващи околната среда навсякъде по света.

Похвално: В някои страни компаниите въвеждат напълно разградими и компостирани пакетчета за чай.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ