22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Три неща, които правят България уникална

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Нашата страна е известна с красивата си природа, страхотната си кухня и гостоприемните си хора. Има и много други поводи да сме горди, че сме българи, но кои са наистина нещата, които ни правят уникални в света? В тази статия ще разгледаме три неща, които и до ден днешен нямат аналог в света. 

Успехи на наши таланти в различни области

Съвсем скоро стана ясно, че България е държавата с най-много спечелени медали от олимпиади в историята по дисциплината математическа лингвистика. В това задминаваме дори световни сили като САЩ и Китай. Нашият национален отбор постигна това постижение след като взе общо 4 медала на 20-тата интернационална олимпиада за гимназисти в Банско. Друг значим световен успех от миналото, който остава ненадминат е световният рекорд на Стефка Костадинова. През 1987-ма година тя успява да скочи 2.09 метра на дисциплината висок скок при жените – постижение, което стои и до днес. 

Какво трябва да знаем за България? Топ 10 интересни факта.

Българското кисело мляко

Разбира се, има много какво да се спомене в кулинарно отношение за България, но истината е, че родното кисело мляко си остава разпознаваем продукт по света, а съвсем скоро беше защитено и с международна географска марка за произход. Неговата уникалност се дължи на бактерията Lactobacillus bulgaricus открита от д-р. Стамен Григоров. През далечната 1905-та той за първи път документира процеса на микроогранизма, който предизвиква ферментиращия процес, нужен за създаване на киселото мляко. То е особено харесвано в Япония и редица други страни по света. 

Проверка по рама

Маслодайната роза и розовото масло

Въпреки трудностите пред сектора в последните години българското розово масло остава уникален за страната ни продукт, който е известен в целия свят. Маслодайните рози са считани за символ на страната ни, като години наред бяха и туристическото лого, с което България се представяше пред света. Добиваното от този сорт рози благоуханно масло се използва в козметиката и е много търсено от редица компании в индустрията. Добрата новина е, че виждаме и редица български бизнеси, които успяват да затворят кръга на производство и да реализират собствена продукция на базата на тази суровина. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вреден ли е аспиринът при консервиране?

Какви са опасностите за вашето здраве от работата без почивка?

Магазин за Акумулатори

Кои са най-големите митове свързани с финансите?

Кои са най-лошите породи кучета?

ТОП 5 на най-земните зодиакални знаци

Откъде извира река Искър?

Защо кафемашината не прави каймак?

Колко тежи една пералня?

От Панагюрище ли идват яйцата по панагюрски?

Кои са най-зрелите зодии според астрологията

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ